Подозренията, че най-новата политическа сила "България без цензура" (ББЦ) на Николай Бареков е постигнала успеха си с огромен финансов ресурс и прескачане на правилата, се потвърдиха.

бТВ и Нова телевизия излъчиха тази сутрин разследвания, които показват как бедни хора с изненада научават, че са в списъка с щедрите дарители на ББЦ, а други са получавали пари от партията, за да бъдат наблюдатели на изборите. Нарушенията тук са няколко - злоупотреба с чужди данни и изготвяне на фалшив документ, както и купуване на гласове чрез плащане на наблюдатели. По закон наблюдателите не могат да са представители на партии и не получават пари за дейността си, а са доброволци.

бТВ тръгна по следите на дарителите на ББЦ, декларирани пред Сметната палата. Регистърът показва, че Галина Бориславова Йончева от село Гложене е дарила 1000 лева за кампанията. 

"За какво става въпрос? Глупости! Това не е вярно, ние двамата с мъжа ми сме пенсионери по болест", каза Йончева пред камерата.

Тя обаче все пак има нещо общо с партията на Бареков. Преди изборите се съгласила да бъде застъпник, дала си ЕГН-то, обещали на нея и мъжа й по 50 лева. 

"Нямам обаче 1000 лева, имам само 10 лева у мен", сподели Йончева.

Екипът показа и 35-годишната Евдокия, която е безработна, но също фигурира в списъка с дарители с 1000 лева. Жената нито била дала пари, нито някога била влизала в банка. Законът задължава дарителите на суми над 1000 лева да го правят задължително по банков път. И Евдокия обаче си била данните на активистите на Бареков. 

Поканили я на предизборния концерт на ББЦ в София, в автобуса им събрали личните карти и им записали данните.

"Никога не бях виждала София", обясни жената. Единственият доход в домакинството е пенсията на мъжа й - 180 лева.

Съседи разказаха, че двете жени са сред бедните хора в Гложене и имат вересии в магазините.

Купени наблюдатели

И двете телевизии излъчиха репортажи за купуване на наблюдатели, които са имали задължението да гласуват за ББЦ. В пловдивски квартал дошъл мъж, който се представил като Артур и твърдял, че представлява Бареков. Обещал по 30 лева срещу всяко име в списъка. Казали им, че е важно просто да гласуват, защото бюлетините щели да се подменят. След изборите обаче не им дадали парите.

Нова телевизия показа "наблюдатели", които били вербувани от представители на фирма за отпускане на кредити. Те казвали, че правят това от името на Николай Бареков.

Служителка на фирмата се обаждала 2 седмици преди изборите на хората и им предлагала по 50 лева, за да станат наблюдатели.

Проблемът е, че наблюдателите не могат да бъдат представители на политически партии и трудът им е доброволен. 

На последните избори броят на наблюдателите надхвърли 60 хиляди и половината от тях можеха да бъдат свързани с партията на Бареков. Те станаха популярни като "контранаблюдатели".

Кампанията на ББЦ бе най-скъпата на тези избори. Както Клуб Z вече съобщи, медийните разходи на Бареков са за над 1 милион лева, а декларираните дарения надхвърлиха 1 милион и 200 хиляди. Голяма част от тях обаче изглеждат "спонтанни" - еднакви суми на едно и също място. Повече от половината големи дарители на Бареков, които са дали по 10 хиляди лева, нямат абсолютно никакъв бизнес.