Софийска фирма е разследвана за участие в измамна схема с ДДС. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Операцията се провежда в сътрудничество с МВР под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП.

Подозренията са заради пратка от близо 80 000 чифта обувки със занижена стойност и произход Китай. Те са внесени в страната под специфичен митнически режим, оформен в Гърция. Въпросният режим позволява в случаите, в които стоката е произведена извън ЕС, тя да влиза в една държава-членка, но ако е предназначена за друга страна от общността, ДДС да се внесе там, където стоките ще се потребяват.

Тази възможност се използва често за данъчни злоупотреби в последните години, съобщават от НАП.

Преди седмица столичната фирма е внесла с 4 тира стоката от Китай през Гърция. Впоследствие търговецът е декларирал, че пратката е изнесена за Унгария с два автомобила, регистрирани в Македония. След извършена проверка от македонските партньорски служби, за едното превозно средство е установено, че е лек автомобил, а вторият регистрационен номер не съществува.

Данъчната администрация в Унгария не е потвърдила, че посочената фирма получател изобщо има някакви отношения с български търговци. Счетоводните и превозни документи също не удостоверяват тази версия. Разследващите предполагат, че обувките са продадени без фактури на търговци на дребно в България, като е избегнато начисляването на ДДС.

На дружеството е възложена пълна данъчна ревизия за последните пет години. Предстои случаят да бъде предаден на прокуратурата.

От юли тази година МВР, НАП, ДАНС и агенция „Митници“, под ръководството на Междуведомствения координационен център на ГДБОП, осъществяват засилен контрол на стоки, допуснати за специфичния митнически режим. На звеното за фискален контрол на НАП е възложено да следи денонощно по границите целия стоков поток на китайските и турски карго товари. Всяка доставка под този режим се проверява от приходното ведомство, като в рисковите случаи транспортни средства се пломбират и стоката се разтоварва под данъчен контрол.

След първоначалната доставка ревизори на НАП проследяват цялата верига на препродажби на стоките, с което се гарантира, че се плащат дължимите данъци за разликата между обявяваната минимална стойност - често под 1 лв., до реалната пазарна, която в повечето случаи е над 100 лв.