Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Който е смел, печели. Орангутан, заснет да се катери високо по дърво в опит да достигне няколко плода, спечели голямата награда на конкурса Wildlife Photographer of the Year 2016, пише Би Би Си. Кадърът е дело на американеца Тим Леймън и е направен чрез фотоапарат с дистанционен спусък, поставен в тропическите джунгли в Индонезийско Борнео.

Разбира се, Леймън лично се е изкачил по дървото, високо 30 м, за да позиционира апаратурата си там – и смелостта му сега е възнаградена.

„Това е снимка, която си представям от много, много години – казва той пред изданието. – Следих този орангутан няколко дни и той ме отведе до това дърво. След като за първи път се нахрани там и си замина, се качих по дървото и поставих три дистанционни фотоапарата. Чаках орангутана да се върне на следващия ден, за да мога да направя снимките. Това е най-добрият от няколкото заснети кадъра.“

Наградата за младежи в конкурса е присъдена на 16-годишния британец Гидиън Найт. Неговата снимка, направена в лондонски парк, изобразява гарван на дърво на лунна светлина.

„Луната и гарванът“, Гидиън Найт

Отличието в категорията за градска фотография е за Найан Ханолкар. Снимката е направена в предградие на Мумбай, до границата му с националния парк „Санджай Ганди“. В района леопарди често излизат от границите на резервата и сноват по улиците на селището, което понякога води и до конфликти с хора.

„Котка в уличката“, Найан Ханолкар
„Умирането на светлината“ на Ейнджъл Фитър спечели в категорията „Безгръбначни“. За да бъде направена снимката, са били нужни три години приготовления.
В категорията „Фотожурналистика от дивата природа: Самостоятелен кадър“ призът е за Пол Хилтън, който изобразява конфискувани 4000 замразени мравояда, подготвени от контрабандисти за незаконен трафик от Суматра към китайските и виетнамски пазари.
Валтер Биното печели в категорията „Растения“.

"Площад Славейков"

Коментари

Разкошни снимки!

Браво!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.