НАТО вече е разработила стратегия за реагиране при изстрелване на руски ракети "Искандер".

Това става ясно от анимация, публикувана във фейсбук страницата на Северноатлантическия пакт.

 

 

Авторите не посочват чия именно ракета сваля натовската система за ПРО, известна като противоракетен щит. Схематичното изображение обаче повтаря очертанията на ракетен комплекс "Искандер-М", отбелязва руската агенция "Народние новости".

На клипа се вижда как ракетният комплекс "Искандер" изстрелва стратегическа ядрена ракета по посока на място, където са разположени сили на НАТО. Реакцията на западния алианс е незабавна. Свързани помежду си елементи на пакта проследяват ракетата, определят траекторията й и изстрелват ракета прехващач. Тя унищожава ракетата, летяща към позициите на НАТО.

Всичко това трае по-малко от минута.

Наскоро генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия е прехвърлила ракети "Искандер" край Калининград. Това е анклав, разположен между Полша и Литва - две страни членки на алианса. В руското военно министерство потвърдиха за разполагането.

Анимацията разбива мита за страховитите руски стратегически ракети с ядрени бойни глави. Именно на този вид оръжия се основава политиката на Путин за възвръщане на страната като велика сила на картата на света.