ВСС е разделен на колеги, които отстояват независимостта и правовата държава, и на колеги, които се опитват да игнорират правилата. Димитър Узунов еднолично е определил кои магистрати да участват в проверката, при която чужди прокурори дойдоха в България, да подкрепят правосъдната система.

Вие разбирате ли - случва се така, че проверяваните редуцират и предоставят информация на проверяващите?! Това е произвол.

Това заяви в предаването ”Тази сутрин” председателят на ВКС Лозан Панов.

Нямам конфликт с главния прокурор. Няма как като член на ВСС да не попитам защо няма проверки по „Яневагейт”. Има нови записи, в които излизат още нови имена. Експертизата казва, че това са гласовете на Янева и Ченалова, обяви Панов.

Приликата между Ченалова и Цветан Василев е, че са част от системата. Ченалова сама не си е разпределяла делата. Нали не смятате, че 4 милиарда изчезват само от няколко човека и че зад тях не стоят други хора?! , попита риторично Панов. Трябва да имаме ясна позиция по ”Яневагейт”, КТБ и желанието за цензуриране на медиите, категоричен бе той.

Не познавам Иван Костов, единствената прилика между мен и него е, че съм вегетарианец. Не съм се срещал с него. Не съм имал амбиции да съм премиер, президент и прочие. Така отговори Панов на публикации в пресата.

Панов отговори и на въпрос за практиката на МВР да връща автоматично врагове на режима на Ердоган без санкция от съда:

Нека да припомним какво се случи с онези турски граждани, които кацнаха с хеликоптер в Гърция. Те върнати ли са в Турция в момента, попита той.

Председателят на ВКС допълни, че явно има стандарти и поведение, които могат да бъдат спазвани и са по-различни от това, което се слува в България.

Нашите пари не се крадат - те се преразпределят, например чрез обществените поръчки - каза той, обяснявайки връзката между бедността и липсата на правосъдие. - Вместо парите да отиват по предназначение за по-добро образование, инфраструктура, здравеопазване, чрез обществените поръчки,  да не отиват при "правилния човек", а да бъдат разпределени правилно. За да се случи това, е необходимо да има правова държава, която да контролира този начин на разходване на тези средства.

Защото,  ако средствата отиват при "правилния човек", ако се надуват бюджетите, ако тези разходи се извършват не по предназначение, не за нас - това ни прави бедни.

Панов каза, че една добре работеща правосъдна система - прокуратура намясто и бързо работещ съд, могат да ограничат този "стил". "Ако има зависимости между политика и съдебна власт, ако съдебната власт не е независима, това трудно може да се случи", допълни той.

И даде пример с чуждата инвестиция "Белведере", която като всяка инвестиция води работни места и печалби, обаче...

Ако сигналът, който излъчва съдебната система, е: "Тук елате, обаче тук ще ви бъде открадната фирмата", как очаквате тук в България да има инвестиции. Ето ви я причината, примерът.