Парламентът създаде Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" за периода от 2006 г. до края на месец септември 2016 г., довели до възникването на огромни задължения за българската страна. 115 депутати гласуваха "за", 35 бяха "против", а въздържали се нямаше.

Комисията бе сформирана на пропорционален принцип. ГЕРБ ще имат 7 членове в комисията, БСП - 3-ма, ДПС - 3-ма, РБ - 2-ма, ПФ -  2 -ма, а БДЦ-НС, АБВ и Атака по 1. Председател на комисията ще е Валери Симеонов от Патриотичния фронт. За заместник-председатели бяха избрани Методи Андреев (ГЕРБ) и Антони Тренчев (РБ).  

Един от вносителите на проекта Мартин Димитров напомни, че в 41-то народно събрание е имало подобна комисия, която да провери извършените разходи за АЕЦ "Белене", която обаче не е завършила своята работа.

"Критично важно е да бъде изяснена отговорността по АЕЦ "Белене", замесените лица, кой какво е свършил и кога. Ако тази отговорност не бъде изяснена утре някой пак ще поръча два реактора", заяви Димитров.

И припомни, че в междинния доклад на предишната комисия е посочено, че има нарушение на закона за обществените поръчки, че няма подписан договор и въпреки това от НЕК поръчват реактори и т.н.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи създаването на Врменна анкетна комисия за картела на горивата. Тя заяви, че борбата с картелите и монополите е кауза за БСП. Нинова каза още, че тази тема интересува българската икономика и всеки гражданин или потребител.

"За трети път искате да правим анкетна комисия за едно и също нещо. Целите едно политическо говорене и преливане от пусто в празно“, обърна се Нинова към управляващите.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов заяви, че би подкрепил създаването на временна комисия за картелите. Но призова Нинова в тази комисия да бъде поканен съпартиецът й Румен Овчаров, който години наред трябва да защитава държавния интерес в "Лукойл".

Методи Андреев (ГЕРБ) заяви, че е много важно да се посочат политиците, които са били отговорни за вземането на решения за АЕЦ "Белене". Според него няма как двама директори на НЕК да носят отговорността. Андреев изтъкна, че прокуратурата действа бавно.

Според Таско Ерменков (БСП) България е осъдена да плати над 640 млн. евро за реакторите не защото проектът АЕЦ "Белене" е стартирал, а защото не е бил прекъснат така, както е трябвало. Той каза, че е любопитен дали тази комисия ще извика кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който в първия кабинет на Бойко Борисов бе министър на енергетиката.

"Кадърното спиране на проекта е трябвало да стане 2008 г. Тогава правителството е платило аванс от 300 млн. лв., от тогава започват да текат споразуменията", репликира го Делян Добрев, който наследи Трайков на поста в първото правителство на Борисов.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай заяви, че целта на предложеното решение е неговата употреба в предизборната кампания. Той предложи да не се прави временна анкетна комисия, а с темата да се занимава постоянната комисия по енергетика.