Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нов запис от "Яневагейт" (или "Двете каки" по думите на премиера Бойко Борисов) напълно доказва една фраза от старите епизоди - казаното от Владимира Янева, че "те службите са си на ДПС". Така излиза от откъса, публикуван днес от "Биволъ", в което адвокат Момчил Мондешки - приеман от мнозина за трансмисия на властта на Делян Пеевски над съдебната система, се хвали, че получава информация директно от ДАНС.

Записът започва с телефонно обаждане от журналиста Димитър Цонев до Владимира Янева, докато тя разговаря с Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки и дава точна датировка на разговорите: 19.02.2015 към 16 ч. Тогава покойният вече Цонев кани Янева в предаването си по БНТ „Още от деня“, което започва в 17:30. Янева отказва участие, развива своята гледна точка по скандала „Червей“ и съобщава, че ще си подаде оставката, ако не бъде отстранена от ВСС, който заседава точно в този момент. Заседанието приключва към 17 ч. с решение за отстраняване на шефката на Софийски градски съд.

„Те ме побъркаха журналистите от сутринта, имам чувството, че съм Осама Бин Ладен, най-търсеният човек в държавата“ – шегува се Янева с колегите си след разговора.

„Аз не мога да повярвам, че това се случва“ – репликира Мондешки, след което съобщава чувствителна информация, която е получил от неясен източник:

Мондешки: Петя от днеска са я пуснали в ДАНС.

Янева: За?

Мондешки: Тъкмо отивах да ми кажат. Петя е пусната в ДАНС, Борето Сарафов подготвят доклад във петък, за операция „Червей“, който да бъде пуснат в Брюксел в понеделник. Страшно е. Около 20 съдии са увеличили от 8 на 20 съдии…

Петя Крънчева е съдия в СГС. Преди 2 седмици ВСС й намали заплатата. Снимка БГНЕС

Мондешки не довършва мисълта си, защото Янева премества темата върху спора по нейното отстраняване във ВСС, за което й съобщил по телефона Жоро (председателят на ВАС Георги Колев). В едни от първите фрагменти от "Яневагейт", публикуван от "Биволъ", се чуваше как „Цецо го натиска, яко“, „Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил“, и обещанието на главния прокурор да направи каквото може, за да смекчи удара срещу съдийката.

„Петя“ вероятно e шефката на Наказателнто отделение в СГС Петя Крънчева, която бе и зам.-председател на съда по времето на Янева. Проверка на ВСС, образувана след като посланик Дьо Кабан каза за "гнилите ябълки", показа, че тя си е надписвала дела-фантоми, за да симулира натовареност. "Биволъ" писа и как си е разпределяла съвсем неслучайно едни и същи съдебни заседатели.

Освен срещу Янева и другата заместничка Богдана Желявска, след скандала с Дьо Кабан ВСС започна дисциплинарно производство и срещу Петя Крънчева. То завърши само преди дни - на 4 октомври, с наказание 15 % от заплатата за срок от една година. (Богдана Желявска например не понесе никакво наказание, б.р.)

 

"Остава висяща загадката със споменатите „20 съдии“, които "се увеличили от 8", пише още "Биволъ". Най-вероятно обаче тримата, които са властелини на манипулирания избор, си коментират как се е увеличила бройката на магистрати, между които ще се "джурка" делото "Червей", което, разбира се автоматично намалява шансовете да се падне при твой човек.

 В продължението  Мондешки се връща на темата за разработката на „Петя“:

Мондешки: По-добре, викам, Петя да го направи това нещо, ся след като разбрах, че я качват (не се разбира, но на полицейски жаргон става въпрос за подслушване на телефона, б.р.) викам ясно - не е тя поне.

Янева: Е, ма тя кво като има разработка, то може нищо да не стане.

Ченалова: За кво я качват? Мене? Аз сигурно съм качена отдавна на крушата.

Мондешки: Не, те ми казаха сега кое е най-горещото и най-вече за Борето Сарафов…

Добре информираният адвокат очевидно има източници, които му снасят класифицирана информация.

Не е трудно да се провери дали наистина Петя Крънчева е била качена на разработка точно на 19.02.2015 и как се е променяло съдържанието на доклада за „Червей“, който е пуснат в Брюксел. До момента обаче прокуратурата не проявява никакъв интерес към съдържанието на разговорите, в които освен всичко друго има и изнасяне на държавна тайна.

Клуб Z напомня, че миналата седмица председателят на ВКС Лозан Панов стана поредният, който призова да се образува поне прокурорска проверка по новите разговори, както и по интервюто на Цветан Василев от Сърбия, дадено миналия месец. Освен него същото вече поискаха президентът Росен Плевнелиев, бившият министър Христо Иванов и НПО.

Реакцията от Сотир Цацаров обаче беше - да внесе във ВСС точка срещу Калин Калпакчиев за това, че е написал статия за псевдо-съдебната реформа в списанието Клуб Z.

Коментари

Когато пуснете онази част от записите

... в които се говори и за десебарската мафия в съда, може и някой да се развълнува. За ДПС всички знаем.
 's picture

Божидар Цветанов

Интересно ще бъде и когато

Интересно ще бъде и когато пуснат нещо с Огито и прикриване на данъци. До тогава тези пасквили с Яневагейт само ме карат да се прозявам.
 's picture

Captain America

А като знаете за ДПС, какво

А като знаете за ДПС, какво предприемате?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.