Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българите масово се готвят да прехвърлят кредитите си от една банка в друга. Всеки ден при нас идват хора, които питат какви условия ще получат, ако си прехвърлят кредитите при нас, разказа пред Клуб Z служителка в една от търговските банки. Според нея вече много хора дори са си приготвили набора от документи за прехвърлянето на дълговете и са договорили по-изгодни условия.

Всичко това се случва въпреки че текстовете на Закона за потребителския кредит, разрешаващи прехвърлянето на ипотеки на повече от една година без наказателна лихва, все още не са влезли в сила. Парламентът одобри тази поправка на 9 април, а обнародването на защитаващата потребителите поправка бе на 22 април т. г. В преходните разпоредби на закона е предвидено поправката да влезе в сила 3 месеца след тази дата - на 22 юли 2014 г.

Веднага след като стана ясно, че имотечни кредити могат да се прехвърлят без наказателна лихва, реших да проверя какво предлагат банките, обяснява столичанинът Любомир, който е изтеглил 30-годишен заем за жилище. В договора му е записана неустойка от 5 процента при предсрочно погасяване или прехвърляне на заема към друга финансова институция. Текст, който след малко повече от месец ще бъде обезсилен.
 
Любомир първо попитал в банката, която му е отпуснала кредита, дали ще получи по-изгодни условия след влизането в сила на новия закон. Оттам му поискали да видят оферта на друга банка, за да знаят какво да му предложат. Мъжът отишъл с документа и на часа му дали сходни условия. 

Също така ми поискаха обаче и такса от 350 лева за предоговаряне на кредита, което никак не ми хареса. Затова им казах, че скоро вече няма да съм им клиент.

В новоизбраната банка поели всички разходи по прехвърлянето на ипотеката - за нотариални такси, за оглед и други. Срокът за изплащане е намален от 30 години на 20 години, но въпреки това на столичанина му е намалена и месечната вноска на 167 евро, вместо плащаните досега 191 евро.

Сега в случай че оценката на жилището на Любомир е достатъчно щедра, той смята да прехвърли към новата си банка и останалите си кредити - потребителски и овърдрафт.  Оказва се, че по този начин ще спестявам почти 200 лева на месец, обясняа столичанинът.

Проверка на Клуб Z установи, че някои от търговските банки вече предлагат услуги за оптимизиране на заеми. В офертите се посочва, че колкото повече различни задължения се добавят, толкова по-изгодни ще са условията. Една от банките дори съобщава в рекламите си, че чрез тази услуга месечната вноска може да бъде намалена до 3 пъти!

Затова вероятно още в първите дни след 22 юли ще се усети истинска вълна от прехвърляния на ипотеки от една банка в друга.

Ключови думи

Коментари

Георги

Това май е чисто българска простотия. И при мобилните оператори и кабелните оператори е същото. Предлагат супер изгодни условия, за да привлекат нови клиенти, но не правят никакви усилия да задържат старите.

Мирко

Супер... а какво ще стане с вноските на Любомир, когато EUROBOR тръгне нагоре ? ( че той сега е на исторически ниски нива)

SRQBoyboy

Тези неустойки за предрочно изплащане на ипотека са пладнешки грабеж. Имам 30-годишен ипотечен заем от $100, 000 към Chase с лихва 3,5%. Досега съм изплатил $20,000. Спазарих се да увелича месечните плащания и освен това да ги изплащам на две месечни вноски. Спестих $30,000 и съкратих с 10 години срока за изплащане на ипотеката. Планирам да увелича още повече месечното заплащане и да скъся още срока за изплащане. Case само приветства подобни неща, защото банките тук в САЩ гледат да си вземат парите обратно, колкото се може по-рано. Аз пък пестя от лихвата, която ми бе намалена на два пъти. Това са истинските банки, а не тези лихвари в България, които наричат себе ис банки. Освен това днес ЕЦБ намали лихвения процент, което значи, че банките в Европа ще могат да прехвърлят капитали с по-малко разходи. България е назад и встрани, защото банкерите в нея са в действителност гешфтари.

Какъв е смисълът да рефинансираш кредити, след като първо плащаш лихвата, а след това главницата. Само хора, които не мислят, могат да направят подобна глупост - да платят два пъти лихва за един и същи кредит!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.