Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България не е готова за влизане в еврозоната, обяви Европейската комисия. Следващият поправителен, на който ще се преценява готовността ни да приемем единната валута, ще е след 2 години.

Докладът на Еврокомисията е за 8 държави и от тях само Литва покрива всички критерии за влизане във валутния съюз. Така вероятно от 1 януари 2015 година малката прибалтийска република ще изостави литаса и ще започне да се разплаща в евро. Окончателно решение за това ще бъде взето от Европейския съвет и Европейския парламент през юли.

От останалите държави - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, нито една не покрива едновременно всички критерии за влизане в еврозоната, съобщава комисията.

България отговаря на някои от критериите - ниво на инфлацията; ниво на дълга и бюджетния дефицит; дългосрочни лихвени проценти. Страната ни обаче не покрива условията на т.нар. механизъм ERM II - за стабилност на валутния курс спрямо еврото. Този механизъм е известен като "чакалнята за еврозоната".

"Готовността на Литва за преминаване към еврото отразява дълготрайните усилия на страната за разумна фискална политика и икономически реформи. Инерцията от тези реформи, задвижена отчасти от присъединяването към ЕС преди десет години, доведe до поразително увеличение на просперитетa литовците: БВП на глава от населението се е повишил от само 35% от средния за 28-те страни членки през 1995 г. до прогнозните 78% през 2015 г.", коментира вицепрезидентът на Еврокомисията Оли Рен.

Ключови думи

Коментари

ШВЕЦИЯ?

Щом една Швеция не покрива критериите, накъде сме тръгнали ние? И честно - аз се радвам, че влизането ни в еврозоната се отлага в бъдеще неопределено време. Във всички държави, които въведоха еврото, цените скочиха драстично. Така например във ФРГ, ако нещо струваше 25 германски марки, с въвеждането на еврото цифрата 25 остана, но вече в евро или два пъти по-скъпо. Километър с такси струваше 2,40 марки, сега е 2,40 евро.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.