Дали ДБГ ще продължи да бъде част от управлениeто зависи от резултата на Трайчо Трайков на президентските избори. Това стана ясно от декларация на партията, оповестена от нейния лидер Меглена Кунева.

В декларацията се казва, че ДБГ стои твърдо зад кандидатурата на Реформаторския блок и потвърждава своята позиция, че участието на Блока в кабинета е гаранция за прозрачност и откритост, както и за недопускане на БСП и ДПС във властта.

Участието на ДБГ зависело от резултата на Трайков. Ако той бил лош това щяло да означава неодобрение и веднага след изборите ДБГ ще напуснат правителството. За лош резултат ще се приеме, ако Трайков събере по-малко гласове в сравнение с последните местни избори. Според собствените им изчисления Реформаторският блок е имал около 200 000 гласа. Като "лош" резултат първо бе описано 160 000 гласа, после бе разяснено - "поне 10% по-малко". И бе уточнено - "но не, например, при 199 000".

Ако обаче Трайков получи същия брой гласове, или повече, ДБГ ще останат в управлението и ще търсят анекс към коалиционното споразумение.

Това е първата официална изява на партията на Меглена Кунева след като получи два ултиматума - в петък от премиера Бойко Борисов и тази сутрин от лидера на ДСБ Радан Кънев. 

На въпрос как ще реагира ДБГ на ултиматума на Радан Кънев и дали ДСБ имат място в РБ, тя отговори:

"Реформаторският блок, както видяхте при кандидатурата за тези избори, може да бъде единен, не са може, а става единен, когато става дума за по-голямата структура. След изборите вървим към следваща стъпка - преразглеждане и по-голямо обединение. Там място за всички има. Но в парламента нашите колеги от ДСБ са в опозиция."

Депутатът от Движението Димитър Делчев коментира и промените в Изборния кодекс, които предстоят тази седмица:

"Аз искам да припомня, че ДБГ изначално бяхме за по-широки възможности на българите в чужбина, и първоначално бяхме за повече секции. В същото време се предлагат други промени - гласовете от протестния вот изкуствено да завишат 4%-овата бариера. Това ще остави 2 партии в парламента, един парламент, който много ще прилича на кабинета Орешарски."

Възможността за предсрочни избори коментира Найден Зеленогорски:

"Ние винаги се готвим, ще имаме по-висок резултат. Ако обаче сега има парламентарна криза, кандидатът на БСП ще спечели президентския вот и те ще обърнат евентуални предсрочни избори. Допускам, че БСП и ДПС ще поемат властта."

Той коментира и "прословутото оперативно заседание в Министерски съвет", където Борисов събра Реформаторите в петък.

"Аз на 20-тата минута вече прочетох един материал, и това било от някой министър, при положение, че никой не излезе от залата. Казахме, че е недопустимо да се опитват да ни подлагат на другарски съд. Получихме извинения от г-н Борисов, че сме се почувствали така. Аз казах, че има влошена комуникация между партньорите и влошена коалиционна култура. Смятам, че г-жа Бъчварова, която отговаря за това, трябва да подобри опитите си за взаимодействие в коалицията."

Изясни се, че на срещата министър Ненчев никога не бил казвал, че управляващите се държат безотговорно, били изопачени изказвания и на Кунева.

Тази сутрин пред Нова телевизия председателят на ДСБ Радан Кънев се обърна към останалите лидери от Реформаторския блок, че имат само няколко часа на разположение да застанат зад номинацията на Трайчо Трайков за президент, а не "под Борисов".

 

В събота пък БЗНС на военния министър Николай Ненчев излезе с декларация за свикване на Изпълнителния съвет на блока и обявяване на курс към предсрочни избори през пролетта.