Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дали ДБГ ще продължи да бъде част от управлениeто зависи от резултата на Трайчо Трайков на президентските избори. Това стана ясно от декларация на партията, оповестена от нейния лидер Меглена Кунева.

В декларацията се казва, че ДБГ стои твърдо зад кандидатурата на Реформаторския блок и потвърждава своята позиция, че участието на Блока в кабинета е гаранция за прозрачност и откритост, както и за недопускане на БСП и ДПС във властта.

Участието на ДБГ зависело от резултата на Трайков. Ако той бил лош това щяло да означава неодобрение и веднага след изборите ДБГ ще напуснат правителството. За лош резултат ще се приеме, ако Трайков събере по-малко гласове в сравнение с последните местни избори. Според собствените им изчисления Реформаторският блок е имал около 200 000 гласа. Като "лош" резултат първо бе описано 160 000 гласа, после бе разяснено - "поне 10% по-малко". И бе уточнено - "но не, например, при 199 000".

Ако обаче Трайков получи същия брой гласове, или повече, ДБГ ще останат в управлението и ще търсят анекс към коалиционното споразумение.

Това е първата официална изява на партията на Меглена Кунева след като получи два ултиматума - в петък от премиера Бойко Борисов и тази сутрин от лидера на ДСБ Радан Кънев. 

На въпрос как ще реагира ДБГ на ултиматума на Радан Кънев и дали ДСБ имат място в РБ, тя отговори:

"Реформаторският блок, както видяхте при кандидатурата за тези избори, може да бъде единен, не са може, а става единен, когато става дума за по-голямата структура. След изборите вървим към следваща стъпка - преразглеждане и по-голямо обединение. Там място за всички има. Но в парламента нашите колеги от ДСБ са в опозиция."

Депутатът от Движението Димитър Делчев коментира и промените в Изборния кодекс, които предстоят тази седмица:

"Аз искам да припомня, че ДБГ изначално бяхме за по-широки възможности на българите в чужбина, и първоначално бяхме за повече секции. В същото време се предлагат други промени - гласовете от протестния вот изкуствено да завишат 4%-овата бариера. Това ще остави 2 партии в парламента, един парламент, който много ще прилича на кабинета Орешарски."

Възможността за предсрочни избори коментира Найден Зеленогорски:

"Ние винаги се готвим, ще имаме по-висок резултат. Ако обаче сега има парламентарна криза, кандидатът на БСП ще спечели президентския вот и те ще обърнат евентуални предсрочни избори. Допускам, че БСП и ДПС ще поемат властта."

Той коментира и "прословутото оперативно заседание в Министерски съвет", където Борисов събра Реформаторите в петък.

"Аз на 20-тата минута вече прочетох един материал, и това било от някой министър, при положение, че никой не излезе от залата. Казахме, че е недопустимо да се опитват да ни подлагат на другарски съд. Получихме извинения от г-н Борисов, че сме се почувствали така. Аз казах, че има влошена комуникация между партньорите и влошена коалиционна култура. Смятам, че г-жа Бъчварова, която отговаря за това, трябва да подобри опитите си за взаимодействие в коалицията."

Изясни се, че на срещата министър Ненчев никога не бил казвал, че управляващите се държат безотговорно, били изопачени изказвания и на Кунева.

Тази сутрин пред Нова телевизия председателят на ДСБ Радан Кънев се обърна към останалите лидери от Реформаторския блок, че имат само няколко часа на разположение да застанат зад номинацията на Трайчо Трайков за президент, а не "под Борисов".

 

В събота пък БЗНС на военния министър Николай Ненчев излезе с декларация за свикване на Изпълнителния съвет на блока и обявяване на курс към предсрочни избори през пролетта.
Ключови думи

Коментари

 's picture

smarf

Спрете с гадостите!

Защо не си почистите ушите? Радан Кънев каза: "абе байко и ти с кого се държиш така бе"

Верно?

А за какво се извини час след това?

Идиотщините на "реформаторите" край нямат!

Всичките "реформатори" декларират, че не искали да дадат властта на БСП и ДПС. Ама в същото време всячески се опитават да саботират и рушат доверието в ГЕРБ. Ако всички заявили го вече оттеглят подкрепата си за кабинета - ПФ заради секциите в чужбина, РБ заради предизвестената загуба на Трайков, то къде според тях засилват страната, ако не в лапите на БСП и ДПС? Или Кунева си мисли, че ако Трайков не събере споменатия брой гласове, те на парламентарните избори ще съберат повече от ГЕРБ? Очевидно няма никакъв шанс за подобно нещо. И по пътя на логиката ако по някакъв начин ГЕРБ бъде изместен от властта, то това ще бъде именно от старите ни познайници от БСП и ДПС. Тогава какъв смисъл имат подобни декларации? Не ви ли напомнят за ситуацията по време на февруарския метеж, когато Костов искаше оставката на Борисов, а когато последният я подаде, същият костов се изтъпани за да реве, че Борисов дал властта на БСП и ДПС? И Кунева се зарази с шизофрения от другарА Кънев...
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Паническите действия на

Паническите действия на Тикван вече взе мат връх
 's picture

Ivan Mirchev

Кунева пак не е разбрала

Оставането във властта ще е една от причините за лошия резултат на Трайчо.
Юго Зомби's picture
Юго Зомби
Югозомби

В или покрай битката

Досега публикуваните социологически проучвания показват подкрепа за Трайчо Трайков между 4,2% и 5,2%, което при изчисляване върху основа от почти 7 милиона души в избирателните списъци дава около 300 000 гласа. Близо до резултата на РБ от 2014 година, но недостатъчно за явяване на балотаж. Иначе казано, изглежда Меглена Кунева предпочита да заложи не особено високи, но може би постижими цели, които да й послужат като основание да остане в правителството.

Те и за баба Цеца не показват

Те и за баба Цеца не показват некаква особена подкрепа, аз не схващам как ще накарате десните да гласуват за нея на втори кръг? Те ще си останат вкъщи, ДПС ще подкрепи генерала, националистите също са против Бойко заради гъзослагането на Меркелицата и указа за заселване на бежанци...
 's picture

Krasimir Kabakciev

Too good to be true!

Колко хубаво! Почти не е за вярване! Само трябва да почакаме до вечерта на изборния ден и така наречените реформатори ще се разкарат. Не мога да повярвам! Тези асоциати на днешната власт на простаци и наглеци ще си отидат. Тези политпеперудки, тези бивши асоциати на необразования индивид от Мадрид (без висше образование), инсталиран от ДС, сега станали антикомунисти! Тези властогонци, тези просташки парвенюта, тези шизофренични прилапвачи, тези нещастници всичкоразбирачи от образование до изтребители през икономика и медицина, тези мекотели, тези пудели на бодигардове на диктатори! Вярно, че всичките останали са боклук до боклука! Но така може би ще се разчисти политпространство за читави, годни да носят етикета реформатори. Откъде да знаеш? Коледа иде, току-виж някое чудо станало!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.