Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) си е осигурила работа за няколко години напред, ако се съди от думите на председателката Юлия Ненкова.

На пресконференция днес Ненкова направи разяснения за разкрития картел при шест вериги бензиностанции, които бяха уличени в договоряне на цени. По време на събитието тя съобщи, че ръководеният от нея антимонополен орган търси картели в застрахователния сектор и при големите търговски вериги. Към това тя потвърди и информацията от вчера, че ще се проверяват банките и фармацевтичния бранш.

Действията на комисията са на различен етап. Някъде тече предварително проучване, а другаде се изготвят секторни анализи, стана ясно от изказването на Ненкова, която не разкри повече подробности. Разбра се само, че търсенето на картел във финансовия сектор (банки и застрахователи) било по искане на парламента.

Тази седмица КЗК обвини шест вериги бензиностанции в картел - „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол". Антимонополният орган намери доказателства, че дружествата са участвали в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика.

Шестте вериги са разменяли и информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество. Поведението им цели ограничаване на конкуренцията при търговията на дребно с бензин и дизел.