На церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на образованието, науката, културата и изкуството.

С орден "Стара планина" I степен държавният глава удостои проф. Енчо Попов и проф. д-р Огнян Бранков. Професор Енчо Попов е изтъкнат специалист в областта на електротехниката. Създател е на над 80 изобретения с ключов принос за развитието на електрическите машини, голяма част от които са директно внедрени в електрическата промишленост.

Проф. д-р Огнян Бранков е водещ детски хирург и световно признат специалист в областта на гръдната и коремната хирургия. Проф. Бранков има ключов принос за създаването и развитието на единна схема за комплексно лечение на химическите изгаряния на хранопровода, като въвежда и съвсем нови иновативни оперативни пэ актики. Изявеният български учен публикува редица научни трудове и участва в авторитетни академични форуми. Посвещава се на работата със студенти по медицина и специализанти.

За заслуги към Република България в областта на денталната медицина с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен държавният глава удостои академик чл.-кор. проф. д-р Николай Попов. За принос в областта на културата и изкуството с ордена президентът награди световноизвестния български музикант Васко Василев и художника Свилен Блажев, а за заслуги в областта на образованието и науката отличието получи проф. Камен Велев.

Академик Николай Попов е доктор на медицинските науки и един от доайените на съвременната българска стоматология. Учен с международно признание и авторитет, дългогодишен преподавател и ръководител на стоматологичните факултети на медицинските университети в София, Пловдив и Варна. Носител е на над 50 почетни награди и отличия, автор е на над 130 научни публикации у нас и в чужбина. Благодарение на академик Попов, страната ни е една от първите с официално призната специалност по дентална имплантология, на която той е основоположник.

Васко Василев е цигулар от световна величина. Има изпълнения пред публика още на 5-6 одишна възраст. През 1994 г. става най-младият концертмайстор в Кралската опера в Лондон. Издава осем албума, свирил е на концерти в над 40 страни, както и с изпълнители от ранга на Пласидо Доминго, Мадона, Майкъл Джексън, Лили Иванова.

Свилен Блажев е художник, творец от международна величина. Завършва специалност стенопис във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович". Създава 25 самостоятелни изложби в България и по целия свят, в това число във Виена, Цюрих, Хамбург, Хелзинки, Букурещ и в много други европейски и световни столици. Носител е на множество награди.

Професор Камен Велев е един от най-изтъкнатите специалисти в областта на теорията на автоматичното управление и на приложната статистика както в България, така и на световно ниво. В периода 1993-2003 г. е ректор на Химико-технологичния и металургичен университет в столицата. Има дългогодишна академична кариера. 

В приветствието си към на наградените президентът Росен Плевнелиев ги определи като "творци на едно по-добро бъдеще за България".