Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще търси картел и незаконно договаряне на цени при банките и фармацията. Това стана ясно от думите в парламента на Юлия Ненкова, председател на антимонополния орган.

Пред депутатите от икономическата комисия Ненкова заяви, че е започнало изготвянето на секторни анализи в банковата сфера и фармацевтичния сектор - в доставките на едро и на дребно. Анализът изисква продължителен период от време, в който се правят проверки на място, изземва се съответната документация, за да се разкрият евентуални съгласувани практики за цени, обясни председателят на КЗК.

Тази седмица Комисията за защита на конкуренцията обвини шест вериги бензиностанции в картел и незаконно договаряне на цени. Това са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол".

Антимонополният орган предяви към дружествата твърдения за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията и чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз. То се изразява в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика.

Шестте вериги са обвинени и в обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество. Това поведение има за цел да ограничи конкуренцията при търговията на дребно с бензин и дизел.

"Картел има. Те няма да могат да докажат обратното, защото имаме безспорни доказателства. Все още преписката е търговска и производствена тайна”, посочи Юлия Ненкова.

Тя поясни, че твърдението за картел на горивата не подлежи на обжалване.

Докато аз съм ръководител няма да има препоръки, а санкции, подчерта Ненкова.

"Не съм обвързана нито с ГЕРБ, нито с БСП. Приоритетите на КЗК са очертани. Всички са еднакво важни, както нелоялната конкуренция, така и застъпничеството. Не мога да дам приоритет на едни текстове от закона за сметка на други”, добави Ненкова.