Канабидиолът (CBD) има "възстановяващ, поправящ и модифициращ" ефект върху физиологичните функции на човека. Това установи Регулаторната агенция за медицински и здравни продукти към британското правителство, съобщи в. "Индипендънт".

CBD е една от стотиците активни съставки на канабиса, която обаче няма психотропен ефект, който идва от тетрохидроканабинола (THC). Съставката е и сред тези с най-голяма концентрация - до 40% от екстракта на растението. Тя е и сред най-изследваните, като вече е одобрено лекарство за контрол на някои редки симптоми на епилепсията с по-малко странични ефекти от изкуствените еквиваленти. Има данни, че помага и срещу психоза. 

Откритието на британската агенция идва заради компания, която произвежда вапоризиращи устройства за CBD. С тях се премахва напълно вредата от пушенето на растението. Така съставката има изцяло положителен ефект.

Канабидиолни капки се предлагат в Македония от миналата година в аптеките, след като съседите ни легализираха употребата на медицинска марихуана.

Според активистите на Острова, това е първа стъпка обратно по пътя на легализацията, след като миналата година петиция към правителството бе отхвърлена с тезата, че канабисът "без съмнение може да причини вреда на индивидите и обществото".