Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че бюджетния дефицит няма да бъде по-голям от това, което е планирано в бюджета. Чобанов каза това по време на заседанието на бюджетната комисия, която обсъждаше емитирането на нов дълг в размер на 3 млрд. лв. Така финансовият министър отговори на депутата от БСП Георги Кадиев, който представи анализи, според които е възможно дефицитът да надхвърли планираните 1,8% и да стигне до 2,6-2,7%. Според анализите на Кадиев това може да се случи ако събираемостта на приходите не се подобри.  Според Лиляна Павлова (ГЕРБ) дефицитът може да стигне дори 3%.

"Има рискове, но правителството ще ги управлява, за да се вместим в рамките", каза Чобанов.

Заседанието на комсията протече бурно, тъй като на него беше дошла почти цялата ПГ на ГЕРБ. На няколко пъти шефът на комисията Йордан Цонев дори заплаши да го прекрати. Той обясни, че политическите дебати са вредни за странатав момент, в който ще се емтиира нов дълг.

"Така, както се държите ще управляваме още дълго", заяви Цонев по адрес на депутати от ГЕРБ, които бяха доста невъздържани в изказванията си.

В началото на заседанието Чобанов обясни, че новият дълг е изцяло в рамките на дълга, който е планиран с бюджета. Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че желае успех на новата облигация, но зададе въпроса докога правителството ще продължи да увеличава дефицита в бюджета. Чобанов припомни, че дори в бюджета на правителството на ГЕРБ за 2013 г. се е предвиждало известно увеличение на дефицита. Според него прогнозите се, че през 2017 г. дефицитът ще е под 1%.

"Финансовата политика трябва да следва икономическата политика".

Така Чобанов обясни увеличаването на бюджетния дефицит от кабинета на Пламен Орешарски. От думите му стана ясно, че половината от новия дълг ще отиде за погасяване на стар дълг, а другата половина ще покрие дефицита.  Чобанов каза още, че вероятно в края на другата седмица ще има нови оценки на кредитните агенции за България. Той каза още, че в момента се извършва ратификация от НС на новия дълг, което не означава, че той ще бъде емитиран веднага, тъй като всичко зависи от пазарните условия.

В крайна сметка заседанието бе прекратено, тъй като започна пленарното заседание на НС. Дебатът ще продължи утре следобед на редовното заседание на бюджетната комисия.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.