Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Той е смел наш съгражданин с чувство за отговорност", изрече днес премиерът на федералната провинция Саксония Станислав Тилих.

В същия тон се изказа и канцлерката Ангела Меркел.

Кого определят канцлерката и съпартиецът й Тилих като "наш съгражданин"?

Не става въпрос за германец, а за 36-годишния сирийски бежанец Мохамед А. Точно той издаде в неделя вечер на полицията в Лайпциг издирвания в Германия ислямист Джабер Албакр (22 г.), готвил кървав атентат на берлинското летище "Тегел"". Благодарение на Мохамед вчера опасният ислямист беше задържан.

Албакр пристига в Германия нелегално, но на 19 февруари м. г. е регистриран като бежанец в Бавария, ден по-късно го изпращат в Кемниц, федерална провинция Саксония. Той подава молба за убежище. През юни с. г. му е дадена закрила за срок от три години. Все още не се знае кога се е радикализирал. След сигнал на разузнаването и контраразузнаването германски спецчасти започнаха в събота мащабна операция в град Кемниц по залавянето на Албакр. Той успява да се измъкне в последната минута от кооперацията, където е живял в квартира, наета от друг сириец. В 7,05 ч заранта полицията дава предупрпедителни изстрели, но не успява да залови ислямиста. В жилището бяха открити 1,5 кг експлозиви, както и химикали за производството им.

Започна общонационално издирване на Албакр, но без резултат. Едва вчера той беше заловен в Лайпциг, също в провинция Саксония. Но не благодарение на силите на реда, а на друг сириец – бежанеца Мохамед А., който се превърна в истински герой за германците. В поредица интервюта младият мъж разказва за случилото се, но в гръб и с качулка. Не желае да бъде разпознат и да стане жертва на ислямисти.

Кое го е мотивирало да стане потенциална мишена на "Даеш"?

Отговорът му е: "Аз и приятелите ми не можехме да допуснем този терорист да стори нещо лошо на германците".

Каква е предисторията?

Часове след бягството си от Кемниц Джабер Албакр пристига на гарата в Лайпциг. В социалните мрежи той оповестява, че си няма никого в града, изпаднал е в тежко положение и търси покрив.

"Тръгнахме с мой приятел за гарата. Не можехме да оставим наш сънародник в беда. Открихме го и тримата отидохме при наш приятел. Там ядохме агнешко с ориз". Мохамед нарича Джабер "терорист". Самият той е успял да избяга от терора на главорезите в Сирия. На заранта в неделя терористът иска да му намерят фризьор, трябвало да се подстриже късо. Току що бил пристигнал от Сирия, търсел си работа и трябвало да изглежда добре. Една година съм работил като фризьор, нямаше нужда да търся друг, подстригах го", разказва Мохамед.

Джабер Албакр задържан от друг сириец

Свършил работа, той влиза във фейсбук, вижда снимка на издирван терорист и прочита призив на полицията към всички, които имат информация за него, да се обадят.

В неделя вечер Албакр ляга да спи. Мохамед и приятелят му започват дискусия с други сирийци по фейсбук и питат дали човекът, на когото са дали подслон, наистина е издирваният терорист.
Мохамед и приятелят му вече не се съмняват, че става въпрос точно за Албакр. Двамата мъже заставят "госта си" да се премести на дивана, връзват ръцете и краката му с кабел от разклонител.

"Той ни предложи 1000 евро и 200 долара, за да го пуснем да си ходи. Парите бяха в раницата му, имаше и нож. Аз съм толкова благодарен на Германия, че ни прие. Не можехме да допуснем този човек да стори зло на Германия", споделя Мохамед А.

Той незабавно звъни в полицията, но немският му е толкова елементарен, че не могат да разберат какво казва. Сириецът казва на приятеля си да държи терориста в хватка и да не му позволява да мръдне. Хуква към най-близкия полицейски участък. Налага му се за чака цял час, докато го приемат. Пред униформените Мохамед започва да говори, но поради лошия му немски не разбират какво иска да каже. Тогава сириецът показва в мобилния си телефон снимката на терориста.

Полицията щурмува жилището в 0,42 ч в понеделник. То се намира в панелен блок в лапцигския квартал "Паунсдорф". Най-издирваният терорист в Германия Джабер Албакр е на дивана, обвързан с кабели и в хватката на друг сириец.

В 6,06 ч полицейски представител написа в туитър: "Ние сме крайно изтощени, но безкрайно щастливи".

Сега за германците Мохамед А. е истински герой. Той е възхваляван и от свои сънародници бежанци, в голямото си мнозинство мирни хора, прокудени от бомбите и разрухата в Сирия и намерили убежище в Германия.

Коментари

 's picture

Милен

Истината е, че това е

Истината е, че това е единственото решение на проблема - самите мюсюлмани да си изчистят къщичката. Само те могат да го направят. Затова и ние нямаме проблем с нашите турци, защото те се чувстват не по-малко застрашени от джихадистите отколкото аз самият. Да ме извинява Мохамедчо, но не любовта към Германия, а страхът, че тоя олигофрен ще го забърка в някаква каша и ще му съсипе живота го е накарал да го овърже така ефектно с разклонителя :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.