Конкуренцията между компаниите на Стийв Джобс (починал) и Бил Гейтс (пенсионирал се) продължава, сочат анализаторите на Gartner. Според тях Apple почти настигат Microsoft по продажба на компютри и мобилни устройства, а догодина имат шанс да ги задминат.

Всъщност и двата технологични гиганта продават по-малко устройства тази година - но хората на Джобс вероятно ще се върнат по-бързо в играта.

Apple вече представи най-новите си продукти, а Microsoft тепърва има събитие на 26 октомври в Ню Йорк. Там се очаква да видим нова геймърска конзола Xbox One, клавиатури и мишки под бранда Surface, както и информация за бъдещите промени в Windows 10. 

Новите таблети и лаптопи обаче няма са се представят. Вместо това ще видим стационарен компютър всичко-в-едно с бранда Surface.

Ако слуховете са верни, говорим за голям монитор с вграден в корпуса хардуер, подобно на стационарния флагман на Apple - iMac. Това е едно от най-печелившите устройства на компанията, тъй като е скъпо и носи стабилни доходи от десетки офиси по света, особено по-специализираните в САЩ.

Това ще е вторият компютър на компанията от този тип, но предишният - Microsoft Surface Hub - бе огромен 84-инчов тъчскрийн със специализирана употреба и солидна цена.