Вие сте българин в чужбина, но искате да гласувате на изборите за президент и да пуснете бюлетина за националния референдум, но живеете далече от най-близкото консулство или посолство на България? Все още имате няколко часа да помогнете за събирането на достатъчно заявления за гласуване в чужбина, за да бъде отворена изборна секция по-близо до вас. Срокът за събиране на документите изтича тази вечер - 11 октомври, а ЦИК по предложение на дипломатическите ни представителства ще решава в събота на кои места зад гланица да бъдат отворени изборни пунктове. 

Минималният брой заявления, нужди за отваряне на секция зад граница извън дипломатическо представителство е 60. До момента са подадени 28 574 заявленя в 74 страни. Според данните в онлайн платформата glasuvam.orgподдържана от Боян Юруков, до момента са събрани документи за разкриване на допълнителни 199 секции в чужбина.

Първите българи зад граница, ударени от новите правила в кодекса, приети от ГЕРБ и Патриотичния фронт - максималният брой секции, които се откриват в една страна да е 35, са българите във Великобритания. Там са най-активни в събирането на заявления и броят им общо вече е 6 045. Достатъчно заявления за разкриване на секция има в 45 населени места и региони. В още 8 града на Острова остават само десетина заявления до попълване на изискването да 60 заявления за разкриване на секция.

Въпреки че целта на слагането на "таван" от 35 секции в една държава бе да се ограничи гласуването на българите конкретно в Турция, законовата промяна засега не засяга южната ни съседка. Там българите също са активни и са събрали общо 5 634 заявления за гласуване. Достатъчен брой за разкриване на изборна секция извън дипломатическите представителства обаче има на 31 места - тоест броят им е под бариерата от 35. Той остава под прага и с местата, в които няма достатъчно заявления за вот, но има дипломатическа мисия - така засега в Турция има вариант за разкриване на 34 секции за гласуване.

Българите в Германия също са доста активни, но все още приемащата страна не е дала разрешение за откриване на изборни секции на много от местата, в които има достатъчно събрани документи от желаещи да упражнят правото си на вот.

До тази сутрин в Германия са подадени общо 2 934 заявления, като в 25 населени места и области има поне 60 за разкриване на място за гласуване. 

Засега в Германия ще има 8 секции там, където имаме дипломатическо представителство. Черните точки на картата показват места, където има достатъчно заявления за гласуване, но няма разрешение на държавата за разкриване на секция. Такива са 17 населени места.

Българите в САЩ, които на предишните избори преди въвеждането на ограничения също бяха доста активни, сега са събрали достатъчно заявления за разкриване на 27 секции в различни части на страната. И се вписват в ограничението, наложено в Изборния кодекс за 35 секции. Подадени за заявления за гласуване обаче в общо 64 населени места в различни щати, а в поне още 5 има шанс също са се съберат 60 заявления до края на деня, показва графиката на glasuvam.org, чиито данни постоянно се обновяват.

В Испания, където също има голяма българска диаспора и на предишни избори броят на секциите е около 35, този път до момента са подадени 1 946 заявления, достатъчни за разкриването на 22 секции. Съвсем близо до постигане на нужния брой в рамките на днешния ден са още два града - Малага и Сарагоса. 

Заявленията до ЦИК за гласуване в чужбина могат да се подават до края на деня днес. Най-лесно това става онлайн чрез сайта на ЦИК.

ЗАЯВЛЕНИЕТО СИ МОЖЕТЕ ДА ПОПЪЛНИТЕ ТУК

Документ може да бъде пратен и по пощата до съответното посолство или консулство на България. 

Въпреки заявките на Патриотичния фронт, че поправките в Изборния кодекс са силно родолюбиви, справка показва, че в страните, в които има традиционно етнически българско население, почти няма събрани заявления за разкриване на изборни секции.

В съседна Македония заявленията са точно 9, в иначе огромна Украйна - едва 38. В Сърбия в Димитровград и Босилеград са събрани "на ръба" по 60 заявления и там може да има секции. В Белград и Ниш секции ще има заради дипломатическите представителства, въпреси че няма нужния брой заявления. 

В Молдова може да има допълнителна секция само в Тараклия, извън столицата Кишинев. В цяла Русия интерес към изборите са проявили 136 българи, живеещи там.