Масираното присъствие на БСП активисти в сутрешните блокове на националните телевизии внесе допълнителна яснота по новите опорни точки на "Позитано" 20. Основните послания изречени от Явор Куюмджиев пред Нова телевизия, Татяна Буруджиева пред БНТ1 и Мая Манолова пред бТВ са три:

Първо, Брюксел ни рекетира да се откажем от проекта "Южен поток".

Второ, ГЕРБ е виновен, че ни спират парите по Оперативна програма "Регионално развитие".

Трето, Станишев е единственият ни политик от международен мащаб, чака го европейско бъдеще.

Основната тема, по която трябваше да се изкажат червените партийни функционери бе откритата наказателна процедура срещу България заради "Южен поток" и спирането на парите по програма "Регионално развитие".

Европейският съюз ни рекетира да се откажем от газопровода, за да ни пусне парите по еврофондовете, рече соцдепутатката Татяна Буруджиева. 

Според нея "Южен поток" трябва да го има, а Европейският съюз - да се промени и това се случвало. Европейската народна партия щяла да има по-слаби позиции в новия Европейски парламент.

Колегата й Явор Куюмджиев бе по-деликатен:

Става дума за тежка геополитика, целта е Русия да бъде смачкана и унизена, каза той.

Куюмджиев се зачуди обаче защо Еврокомисията е мълчала досега за дългосрочните договори за изкупуване на тока от американските ТЕЦ-ове в комплекса "Марица изток", чиито клаузи нарушават законодателството на Европейския съюз. Според него България няма да бъде наказана заради "Южен поток" и щяла да докаже пред Брюксел, че е права.

И Куюмджиев, и Буруджиев бяха категорични, че вината за спирането на европарите за регионално развитие е на ГЕРБ. Основните проблеми били от 2012 г. в община Бургас, където кмет е зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Николов.

Без телевизионните водещите да са питали, гастролиращите в телевизиите социалисти повдигнаха и лидерската тема в Столетницата.

Ние не сме лидерска партия. Сергей Станишев е единственият ни политик от международен мащаб, чака го европейско бъдеще, каза зам.-шефката на парламента Мая Манолова.

Минути преди това Буруджиева бе обяснила:

Международно настояще и бъдеще в България има единствено Станишев. 

Тя каза и още, че БСП изобщо не се притеснява от предсрочни избори и предупреди ГЕРБ да не се радват прибързано:

Ние сме управлявали и при пълно мнозинство, нещо което българският народ не е давал на ГЕРБ.