Българин държа часове наред със затен дъх властите и гражданите на Милано, след като тази сутрин се качи на покрива на Миланската скала. Той протестираше срещу референдума за промени в конституцията на страната, предаде Нова тв.

След близо 8-часови преговори той бе свален от сградата. Срещу него ще бъде повдигнато обвинение за фалшива гражданска тревога.

Мартин Адвински е на 50 години и от 10 години живее в италианското селище Остиля в областта Мантова в Италия.

От ранни зори пожарникари, полицаи, линейки и любопитни граждани стояха часове наред край прочутия оперен театър, на чийто покрив сънародникът ни опъна три плаката и остана закрепен до комин в знак на протест.

Адвински изразяваше недоволството си срещу референдума, свикан от правителството на Матео Ренци на 4 декември за поправки в конституцията, целящи  намаляване броя на депутатите и държавните разходи.

Освен че заяви “Не на референдума” , който през последните дни раздели италианското обществено мнение, той опъна плакати, подкрепящи вижданията на бившия премиер Силвио Берлускони, както и свободата на демокрацията.

Оказва се, че това не е първата изява на Адвински по италианските покриви. Миналата година той се е качил на покрива на църквата в Мантова.