„България подкрепя идеята на Полша за създаването на Европейски енергиен съюз и ще продължи да работи за диверсификация и свързаност на енергийната инфраструктура в Европа.“

Това заяви днес пред журналисти във Варшава президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Заедно с другите държавни и правителствени ръководители на страните от Източна Европа той участва в съвещание с дошлия на визита в Полша американски президент Барак Обама. В делегацията, водена от Плевнелиев, е и първият български демократичен президент (1990-1997) Желю Желев.

Плевнелиев изтъкна, че през следващите години страната ни трябва да завърши изграждането на интерконекторните връзки, чрез които да се свърже със съседните държави.

Сред въпросите, които ще се обсъждат на срещите в полската столица, е и тази за обща европейска ценова политика, която ще даде възможност ЕС да преговаря като общност за цената на газта.

Българският президент бе категоричен, че идеята на Полша за създаването на Европейски енергиен съюз се посреща с одобрение и от други европейски държави, включително от нашата.

Плевнелиев е седнал до домакина на съвещанието - полския президент Бронислав Коморовски.

„Ние сме длъжни да използваме тази подадена ръка, за да отговорим на очакванията на гражданите за енергийна диверсификация, за да не зависим от една тръба и от един доставчик. Това е предпоставка и за повече инвестиции и работни места“, отбеляза Плевнелиев.

В отговор на въпрос относно стартиралата от Еврокомисията процедура по проекта „Южен поток“ президентът изрази очакването си кабинетът да докаже с действията си, че България знае как да изпълнява големи инфраструктурни проекти в Европа, в съответствие с европейските правила. Държавният глава призова за прозрачност по отношение на проекта „Южен поток“, който да бъде реализиран „чрез правилата на ЕС, а не в някаква измислена, виртуална среда на мътилка и неясноти“.

„Българският народ има право да знае, когато се харчат неговите милиарди, защото това са пари на кредит – какви са таксите, за какъв период ще се изплати този проект, синхронизиран ли е с европейското законодателство или не, колко пари ще струва, спазена ли е процедурата за избор на изпълнител - това са основополагащи аспекти“, каза президентът.

Държавният глава изрази притеснението си, че заради липсата на доверие и на експертност да бъде направен един проект по правилата, България е пред опасност от спиране на средства от европейските фондове. „Толкова ли е трудно достойно и честно, по европейски да се изпълни един голям инфраструктурен проект и правителството трябва много сериозно да се замисли и няма още много време“, коментира още президентът Плевнелиев.

По-късно днес държавният глава ще присъства на връчването на първата награда „Солидарност“. Тя е присъдена на лидера на кримските татари Мустафа Джемилев. Посещението на Обама съвпада с 25-ата годишнина от победата на профсъюза "Солидарност" на първите свободни избори в една комунистическа държава. Успехът, постигнат на 4 юни 1989 г., доведе до падането на комунизма в Източна Европа. Утре Плевнелиев ще участва в тържествената церемония, с която ще бъде отбелязана тази историческа годишнина.

Президентът ще вземе участие и в работна среща, на която ще бъдат обсъдени въпросите свързани с кризата в Украйна, енергийната и европейската сигурност.

От Варшава Плевнелиев обяви също, че ще бъде патрон на дискусия за постигнатото, за уроците и за пътя на България 25 години след началото на демократичните промени. 

Предстои той да се срещне с Инициативния комитет, в който участват президентите Желю Желев и Петър Стоянов, видни дисиденти, политици, общественици. По думите на държавния глава, инициативата ще допринесе за разкриването и осмислянето от историческа, но и от човешка гледна точка, на случилото се през последните 25 години. „Трябва да познаваме историята, трябва да знаем какво свършихме и какво не, откъде тръгнахме и накъде сме се запътили“, допълни Росен Плевнелиев пред журналисти в полската столица.

Президентът отново изтъкна, че България все още не е постигнала своята мечта „за чиста и свята република“ и предстои още много работа. „Постигнахме своето стратегическо членство в Европейския съюз, още не сме равни с нашите европейски приятели, но сме член на достойното семейство на европейските народи. България е по средата на своя път, решението е елементарно - набелязваме накъде сме тръгнали и какво има още за вършене. Брюксел не е коректив, а платформа, за да можем да стигнем до там, докъдето гражданите ни зададоха като посока - за едно демократично общество и за една България, символ на успеха в региона“, каза държавният глава.
 
Плевнелиев определи като навременна инициативата на Барак Обама за засилване на евроатлантическото взаимодействие със страните от Централна и Източна Европа в контекста на ситуацията в Украйна. Българският президент посочи, че усилията за задълбочаване на партньорството идва във важен момент и България трябва да бъде активна.
 
"Трябва да си даваме сметка, че светът се променя от геополитическа гледна точка, че Европа навлиза в нова фаза - преди Крим и след Крим“, коментира още президентът. Тази тема ще бъде и основна в изказването на държавния глава във Варшава.