Трима от кандидатите за президент, които ЦИК допусна до състезанието, са с установена съпричастност към структурите на бившата Държавна сигурност, съобщи специализираният сайт Desebg.com. Те са обявявани и преди.

Красимир Каракачанов е кандидат на Обединените патриоти – НФСБ, ВМРО и „Атака“. Осветен е като агент Иван на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Велизар Енчев е кандидат на партията си „Българска пролет“, а от 1985 година е бил щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС, външното разузнаване.

Тандемът Жорж Ганчев – Кольо Парамов, кандидати на Християн-социалния съюз, са единствената 100-процентова двойка с минало в ДС. Ганчев е бил агент Жорж на Второ главно управление, а Кольо Парамов е бил резидент Яков към Гранични войски.

Кандидатите на най-големите политически сили са проверявани и нямат принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. „Чисти“ са Цецка Цачева, Румен Радев, Трайчо Трайков, Татяна Дончева, Пламен Орешарски, Ивайло Калфин и повечето останали кандидати за президенти и вицепрезиденти.

Комисията по досиетата досега не е проверявала девет кандидати за президент и вицепрезидент, тъй като не са заемали публични длъжности по смисъла на Закона за досиетата. Това са:

Диана Гервасова Димитрова, кандидат за президент, издигната от ИК;

Красимир Петров Настев, кандидат за вицепрезидент, издигнат от ИК;

Йорданка Радиева Колева, кандидат за президент, издигната от ИК;

Георги Стефанов Неделчев, кандидат за вицепрезидент, издигнат от ИК;

Момчил Добрев Добрев, кандидат за вицепрезидент, издигнат от партия Балканска демократична лига;

Димитър Василев Маринов, кандидат за президент, издигнат от Българско национална обединение;

Радослав Петров Петров, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Българско национално обединение;

Николай Йорданов Банев, кандидат за президент, издигнат от ИК.

Не подлежи на проверка единствено Кемил Ахмед Рамадан, кандидат за президент, издигнат от партия „Балканска демократична лига”, защото е роден през 1974 г.