Представянето на двете българки в надпреварата за генерален секретар на ООН - "бившата" кандидатка на правителството Ирина Бокова и актуалната държавна номинация Кристалина Георгиева, повлече лавина от искане на оставки, вотове на недоверие и поемане на отговорност. 

Закономерно най-сериозните атаки са лично към премиера Бойко Борисов заради решението на Министерския съвет да смени първата кандидатура с втората на финалната права на състезанието. Това стана, след като на неформалното гласуване в ООН на 26 септември Бокова зае чак шесто място в класирането. С това представяне властта у нас формално обоснова издигането на Кристалина Георгиева. 

На гласуването в ООН в сряда вечерта бившият португалски премиер Антонио Гутереш, който и досега бе фаворит, се оказа консенсусният нов генерален секретар на ООН. Бокова остава в челната четворка на класацията - по официални данни - втора, а Георгиева - далеч след нея.

Георги Първанов от АБВ, които дълго бяха подозирани, че са в основата на издигането на Бокова от правителството под "заплаха", че иначе ще напуснат мнозинството, поиска оставката лично на Борисов, защото "това е мъжката позиция". Хората на бившия президент отдавна настояват и за оттегляне на външния министър Даниел Митов. От АБВ искат и оттегляне на Кристалина Георгиева от поста зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар от България.

 
От БСП в лицето на лидерката на партията Корнелия Нинова прозвучаха същите желания - оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на целия кабинет и оттегляне на Георгиева от позициите в Брюксел. Левицата обяви, че започва консултации за вот на недоверие срещу властта за провал във външната политика още при смяната на номинациите от кабинета. 
 
 
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че за движението смяната на кандидатурите е бил несезериозен ход и също допусна, че кабинетът трябва да подаде оставка.
 
Призиви за оставки дойдоха и от Патриотичния фронт, който иначе е част от управляващото мнозинство. Съпредседателят на обединението Красимир Каракачанов (който е и кандидат за президент - б.а.) настоя също премиерът Бойко Борисов да оттегли Кристалина Георгиева като еврокомисар. По думите му именно Георгиева била в основата на неизбирането на Бокова за генерален секретар на ООН. Макар че той не поиска оставка на властта в прав текст, настоя правителството ясно да обясни какви са били реалните мотиви за номинация на Георгиева и оттегляне на подкрепата от Бокова в последния момент.
 
 
Критики към Борисов дойдоха и от среди, близки до десницата - в случая бившия външен министър Соломон Паси. Той също обяви, че отговорността за развоя на събитията е на премиера Бойко Борисов.
 

Какво от тези неща може да се случи?

Към момента - в деня след гласуването за ООН, изглежда, че със сигурност няма да се случи вот на недоверие срещу правителството в следващите предизборни седмици. Засега единствено БСП са настоятелни за такъв вот за провал във външната политика. За внасянето му обаче са нужни поне 48 депутатски подписа, а столетницата разполага с 38 депутати. 

От ДПС - втората опозиционна партия по численост, преди ден след преговори с БСП заявиха, че предпочитат вот на недоверие за цялостна политика. Същото заявиха днес и от АБВ. Хората на Георги Първанов обаче са категорични, че без значение от темата, вот на недоверие трябва да има след края на президентската кампания и избора на нов държавен глава. Причината - опитът на основните кандидати за президент да бъдат скрити от дебатите за изборите. Първанов визираше номинациите на ГЕРБ - Цецка Цачева, и на БСП - ген. Румен Радев.

Така изглежда, че поне до президентския вот вот на недоверие няма да има.

Дали ще има оставки обаче, зависи от премиера Бойко Борисов. Той вече заяви, че своята няма да подаде в името на стабилността на страната и справянето с миграционната криза. Той намекна, че резултатът на Кристалина Георгиева е благодарение на "нахалството" на Ирина Бокова да не се оттегли от надпреварата за ООН, въпреки че е загубила подкрепата на правителството.

 А ако съдим и по думите на заместника на Борисов в управляващата партия Цветан Цветанов от тази сутрин, засега просто ... продължаваме напред.