Колкото повече наближават президентските избори, толкова зачестяват новините за увеличение на заплатите в държавния сектор.

През 2017 г. ще бъдат вдигнати заплатите в БДЖ, НКЖИ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски пред депутатите от парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Да припомним, че премиерът Бойко Борисов съобщи вчера, че правителството ще даде догодина 223 млн. лв. повече за образование. Увеличението на заплатите на учителите ще бъде средно с 10% от 1 януари 2017 г., показват изчисления на синдикатите.

„БДЖ са поели ангажимент да актуализират заплащанията на машинистите и други длъжности в компанията. В НКЖИ има споразумение, че от средата на 2017 г. ще бъдат вдигнати възнагражденията. Осигурили сме и 600 000 лв. допълнително за повишение на заплатите в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ през 2017 г. и 800 000 лв. за 2018 г.", обясни Ивайло Московски.

За "Автомобилна администрация" това означава, че месечните възнаграждения ще бъдат увеличени с 50-80 лв. За БДЖ и НКЖИ министърът не даде проценти и подробности.

По думите му парите за увеличенията ще дойдат от вътрешно преструктуриране на пари в системата на Министерството на транспорта.

От финансовото министерство ни казаха: „Не може да разчитате на нищо допълнително в бюджета за 2017 г. Затова си обираме луфтове от други сектори в транспорта“, допълни Московски.

От „Холдинг БДЖ“ съобщиха, че ще има увеличение на трудовите възнаграждения на локомотивни машинисти, помощник-машинисти, кондуктори, стрелочници и други служители в „БДЖ-Пътнически превози“ и „БДЖ-Товарни превози". Повишението е резултат на извършените реформи през последните шест години и постигнатото подобрение във финансовите резултати на двете дружества. Това е първата стъпка към подобряване на вътрешно-корпоративната среда чрез поощряване на изпълнението на трудовите задължения в железопътните дружества, казват от „Холдинг БДЖ“.