Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Общо 166 млн. лв. са финансовите корекции, наложени през първите седем години на управление на средствата от ЕС от българските власти - 1,9% от изплатената безвъзмездна финансова помощ по седемте оперативни програми.

Това показва анализ, изготвен от българското представителство на водеща международна одиторска и консултантска компания по поръчка на администрацията на Министерския съвет в началото на годината. Експертите прогнозират, че до края на изпълнението на стария програмен период (31 декември 2015 г.) размерът на финансовите корекции ще бъде увеличен с още 154 млн. лева.

Над три четвърти от стойността на всички финансови корекции са наложени по Оперативните програми „Околна среда“ (ОПОС) и „Регионално развитие“ (ОПРР) и представляват съответно 91,7 млн. лв. и 36,3 млн. лева. Честотата на налагане на финансовите корекции е най-висока при ОПОС и ОПРР, където финансова корекция е наложена по всеки втори договор за безвъзмездна финансова помощ. 

74% от наложените финансови корекции са свързани с възлагането на обществени поръчки, показва анализът. Основните причини за налагането им при всяка от оперативните програми и категория бенефициенти са свързани с нарушения на процедурите за избор на изпълнител по проектите. Размерът на наложените финансови корекции на общините е 117 млн. лв., което е 74% от наложените индивидуални финансови корекции на всички бенефициенти по седемте оперативни програми.

Причините за налагане на системни финансови корекции са нарушения, свързани с обществените поръчки, недостатъчна одитна пътека, слабости за контрол и недопустими разходи по проектите. 

„С цел възпрепятстване на налагането на системни финансови корекции в бъдеще е необходимо засилване на контролите за навременно идентифициране на нарушенията, както и необходимостта от засилване на административния капацитет за управление на проекти от бенефициентите“, посочват авторите на анализа.

Ключови думи

Коментари

Заинтересована

Никоя от медиите не обърна внимание на нещо съществено, което се случи но понеже изборите погълнаха цялото внимание, не му беше обърнато внимание На 04.05.2014г пред ВАС беше обжалвана Методиката за налагане на финансови корекции.Жалбата е изключително добре подготвена и ако има правораздаване в България ....резултата ще е умопомрачителен за бюрократите както от ОСЕС така и от ОЛАФ. Разбира се има причина за това медийно затъмнение- Жалбата е от политическа партия "Глас Народен"...никому неизгода партия. Жестоките санкции, които се налагат по тази незаконна методика ликвидираха финансово много бенифициенти и ще бъдат причина за отказа на българските общини да участват в процеса на еврофинансирането. Не е случайно и е ясно, че докато позволяваме на евробюрократите " да ни яздят" . а нашите Управляващи органи на ОП се държат като ениечари- резултата ше е такъв. Бъдете здрави и мислете за бъдещето на България.Готин сайт сте и Ви чета с удоволствие.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.