Всеки един от нас ще бъде горд и след време, че е присъствал на това събитие.

Това каза днес министърът на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова на откриването на новата Европейската агенция за гранична и брегова охрана (ЕАГБО). На събитието на ГКПП-Капитан Андреево присъстват премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят по кризите Димитрис Аврамопулос, Бъчварова, военният министър Николай Ненчев, депутати, чужди посланици, военни и др.

Бойко Борисов разговаря с Димитрис Аврамопулос.

 

Аврамопулос лично провери готовността на кучетата да пазят границата.

 

"Приемаме този жест като израз на признание за нашата ангажираност и осъзната отговорност за опазване на външната граница на ЕС, допълни Бъчварова по повод безпрецедентната обща "гранична полиция" на Европа."

Стартиралата днес ЕАГБО е изградена на основата на Фронтекс, която повече от десет години координира оперативното сътрудничество по външните граници между държавите членки на ЕС. Тя обаче обхваща и националните структури, отговорни за управлението на границите, докато Фронтекс само координираше на наднационално ниво.

Докато отговорността за управлението на външните граници остава предимно на държавите членки, Европейската агенция ще подкрепя управлението на сухопътните, въздушните и морските граници чрез предоставяне на допълнителен персонал, оценка и координация на действията на държавите членки по външните граници на ЕС.

Тя координира разгръщането на техническо съоръжение (кораби, хеликоптери и лодки) и специализирана гранична полиция, ще предоставя офицери, ще прави оценки на уязвимостта, ще има "горещ резерв" за бърза намеса, както и ще провежда операции в страни, включително извън ЕС. Условието ще е те да граничат с поне една държава членка на ЕС в случай на миграционен натиск по границата на третата страна.

Фронтекст имаше предимно координационни функции, докато новата ЕАГБО ще има и оперативни функции, а и ще може да издава предписания за държавите, които не спазват правилата. Фронтекс всъщност нямаше собствени сили, докато сега резервът е в реални хора и техника.

Интересно е също, че Фронтекс не можеше да се намесва без разрешение на държавата членка, докато сега се водят дебати дали новата ЕАГБО да няма свободата да действа, дори държавата да не е съгласна.

Над 440 служители работят вече, като централата им е разположена във Варшава, и имат над 200 милиона евро бюджет. Тенденциите са до 2020 г. да има над 1000 служители и да управляват бюджет от над 300 млн евро, каза днес еврокомисарят Аврамопулос.

Днес на откриването на ГКПП-Капитан Андреево имаше 40 офицери от 9 страни, каза пред Клуб Z говорител на Фронтекс. Те водят кучета, а колите им са оборудвани с най-модерните термовизионни камери.