Вчера Арбитражният спортен съд в Лозана намали наказанието на Мария Шарапова и тенисистката може да се върна на корта на 26 април догодина. Първоначалната санкция заради положителната допинг проба беше 2 години, т.е. до началото на 2018 г.

Часове по-късно фирмите, които преди няколко месеца изоставиха Маша, почнаха да се завръщат. Първи на опашката са "Найки" и "Порше".

"Радостни сме от решението на съда и го приветстваме. Ние бяхме и досега в тесен контакт с Мария Шарапова. Както винаги сме подчертавали, сътрудничеството ни зависеше от окончателното решение на компетентните органи. Договорите бяха разтрогнати, но още в близките дни и седмици ще обсъдим бъдещото ни сътрудничество", се казва в съобщението на германския автомобилен концерн. 

Освен пари, Маша получаваше понякога и коли от "Порше" - когато печелеше турнири. Една от колите тя подари на Григор Димитров, когато двамата бяха двойка.

Последва реакция и от "Найки" - американският концерн пръв се отрече от Шарапова в разгара на скандала с мелдония.

"Радостни сме, че Мария отново ще играе и през април ще се върне към любимия си спорт. С нетърпение очакваме сътрудничество с нея да продължи и се надяваме да споделяме заедно с нея бъдещите й победи както на корта, така и извън него", пише в прессъобщението на "Найки".

Още нищо не са казали от компании като Tag Heuer и Avon.

От големите фирми-спонсори единствено концернът за екипировка Head не се отрече в нито един момент от Мария Шарапова.