Най-доброто от на Димитър Казаков – Нерон експонира столичната галерия „Лоранъ“. Изложбата представя есенцията от творчеството на художника – 14 произведения, селектирани от частни колекции. Куратор на сбирката е Аксиния Джурова, а откриването – на 3 октомври.

Ценителите ще видят творби от най-плодоносните периоди на Нерон – 60-те, 70-те и 80-те години, от емблематичните цикли „Майчинство”, „Семейство”, „Лазарки”, „Маски”… „Лоранъ“ показва и форматните платна „Дъщеря на тракиец” (1980), „Композиция” (1980) с характерната за автора обърната перспектива – неповторимото съчетание от различни гледни точки към света усилва чувството на зрителя за приказното, митологично време, което населяват персонажите на автора. Изпълнени с маслени или акрилни бои, с акварел или в техниката на дърворезбата, картините на Нерон вплитат древни митове в традиционните български обреди.

„Маски”, 70-те г. на ХХ в., маслени бои, платно

„Маски”, 70-те г. на ХХ в., маслени бои, платно

Заглавието на експозицията – „Чародеецът Нерон” – е  вдъхновено от филма на известния френски писател и критик Жан-Мари Дро за Димитър Казаков, част от поредицата „Художници – чародейци от Франция и другаде” (1980).

„Казаков е автентичен художник – вълшебник, т.е. артист, чиито произведения, освен чисто художествените си качества, упражняват върху зрителя чародейство в истинския смисъл на тази дума, така както някогашните приказки и легенди”, казва за българския художник Жан-Мари Дро.

„Лазарки”, 70-те г. на ХХ в., маслени бои, дъска

„Лазарки”, 70-те г. на ХХ в., маслени бои, дъска

Първата голяма изложба на Нерон е през 1980 г. в столичната галерия „Райко Алексиев“. Тя поставя началото на голямото признание на художника у нас и по света. Творбите на Димитър Казаков са показвани в престижни галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург… Днес той продължава да е сред най-търсените и колекционирани български автори. Произведенията му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в цял свят.

„Глава”, 80-те г. на ХХ в., акварел, хартия

„Глава”, 80-те г. на ХХ в., акварел, хартия

Изложбата „Чародеецът Нерон” ще бъде открита на 3 октомври и може да бъде посетена до 31 октомври в столичната галерия „Лоранъ” на ул. „Оборище” 16.

"Площад Славейков"