Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира на личния си профил във Фейсбук твурдението на Цветан Цветанов, че преди 1989 г. всичко хора на по-зряла възраст са били в БКП. По този начин Цветанов коментира факта, че кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева е членувала в БКП.

Ето какво написа Кънев:

"Днес чух, че преди '89 всички са били комунисти, защото "Партията беше държавата". Чух и че пречката пред управление ГЕРБ + БСП е ... недостатъчният общ брой депутати.

Не, г-н Цветанов - не всички бяха в БКП. И мнозина не приемаха, и не се примиряваха, че "Партията е държавата". И днес пак не се примиряваме, че Партията (с главно "П") е държавата.

В модерната република, партиите се борят на избори за политиките, които държавата да следва. Но институциите са независими, а държавната администрация - безпристрастна, професионална и непартийна.

Затова и най-голямата опасност пред България е двете Партии с главно "П" и откровен бекапистки манталитет да се разберат, да се прегърнат и да възстановят БКП, в което да са "всички". И има просто решение - тези две "Партии" да не се срещнат на балотаж".

 

 

Малко преди това Кънев заяви пред БНР, че ГЕРБ налага "предноазиатски модел" на мислене в българската политика. Коментарът на Кънев бе по повод номинацията на Цецка Цачева за кандидат-президент.

"Явно това, което Борисов очаква от президента, е да не използва правомощията си, т. е. да не бъде това, което Конституцията иска от него", заяви Кънев.

Според него Цачева е класически "войник на партията" и няма случай, в който тя като председател на парламента е изразила мнение, различно от това на премиера, да е заемала реформаторски позициии, да е показвала ясна външнополитическа ориентация.

Според лидера на ДСБ е изключително важно държавният глава да бъде независим човек, а "българският президент е толкова силен, колкото пожелае да бъде".

"Тази тенденция да се подчинява всичко на една партия и един лидер, да се изтъква независимостта като недостатък показва един предноазиатски модел на мислене, който се налага в българската политика", каза Кънев.

Според него "свръхличната амбиция на един човек – говоря за премиера Борисов, да контролира всичко в държавата и вманиачаването на неговия заместник г-н Цветанов в партийната машина на ГЕРБ се превръща в заплаха за сигурността и интересите на страната".

Кънев изтъкна, че пред страната има много важни въпроси като позициите за АЕЦ "Белене", Крим, съдебната реформа, правото на президента да налага вето и да иска конституционни промени.

И припомни, че кандидатът на Реформаторския блок за президент Трайчо Трайков е бил министър на енергетиката в първия кабинет "Борисов" и е бил уволнен, защото се е противопоставил на "Росатом" и на "Лукойл" и е казал "не" и за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" от американски инвеститор.

"Не може да бъде обвинен в зависимост по която и да било външнополитическа линия, напротив – това е човек, който, с риск за собствената си кариера, е отстоявал много ясно българската независимост", заяви Кънев.