Използването на мобилния телефон като POS терминал (mPOS) от малкия и среден бизнес ще се увеличи драстично през 
2014 г., показва проучване на Visa Европа. Проучването, проведено сред 2000 търговци във Великобритания, Франция, Германия, Италия и Полша, потвърждава положителната промяна в нагласите на малкия бизнес към приемането на електронни разплащания, като основната причина за това е използването на смартфона като POS терминал.

Над 1/4 от запитаните малки и средни предприятия проявяват интерес към използването на мобилен телефон като POS терминал в близките 6 месеца.

Трансформацията става чрез малък картов четец, който се поставя в аудио порта на телефона и така го превръща в сигурен картов терминал. Връзката става чрез мобилната мрежа или Wi-Fi. Удобството е, че чрез mPOS търговците могат да приемат плащания на всяко място - у дома или на различни мероприятия, без да се налага да носят масивен преносим POS-терминал.

В момента в Европа са активни 25 mPOS, като няколко водещи банки вече са стартирали 30 пилотни проекта за използването на мобилни телефони като POS терминали, които ще заработят до есента на 2014 г.

Според Visa Европа се очаква скоро такива устройства да предлагат и българските банки.