Бившият министър-председател на Македония и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски призова България да поиска да постави по законен път паметник на Каймакчалан и правителството в Скопие да разреши това. В профила си във фейсбук управлявалият Македония в последните 10 години Груевски коментира скандала с разрушената паметна плоча за загиналите български войници на връх Каймакчалан точно преди 100 години.

"Не можем да оправдаем нито нелегалното поставяне на плочата от войници на друга държава, които нелегално са преминали границата и нелегално са поставили паметна плоча в Македония, нито пък начина, по който журналистът Миленко Неделковски реши сам да се справи по свой начин, който генерира негативна енергия и омраза", написа Груевски.

На 22 септември журналистът Миленко Неделковски се похвали как е разрушил поставената през месец май паметна плоча от български военни.

По-късно Министерството на външните работи на Македония обяви, че паметникът е бил поставен незаконно.

„Доколкото Сърбия има паметна плоча на това място, не виждам причина и на България да не се разреши, ако потърси легален начин да постави такава плоча. Двете държави са наши съседи, с тях имаме много обща история и няма причина да бъдат третирани различно, когато става дума за паметници“, казва бившият премиер.

Груевски предлага проблемът да се реши институционално, а „не по начин, който създава проблеми, гняв, омраза и междусъседски обвинения“.

„България е наш съсед и трябва да работим историята да ни сближава, а не да ни разделя".

Никола Груевски дори призовава не само България да постави свой паметник, но и кабинетът в Скопие да издигне на още няколко места в страната, въпреки че по времето на Първата световна война не е имало държава Македония.

"Във всички тези битки са загинали и много македонци, много наши предци и много пъти съдбата се е подигравала с тях и е разделяла братя македонци от двете страни на фронта. Едни са воювали за българската, другите за сръбската, гръцката, турската или някоя друга армия“.

Груевски дава за пример отношенията между Франция и Германия, които днес са съюзници и пазят взаимно военните си паметници, а в миналото са воювали и в тези войни са загинали стотици хиляди.

Никола Груевски бе принуден да подаде оставка след масовите антиправитествени протести, провокирани от публикуваните от лидера на опозицията Зоран Заев записи на разговори между управляващите. В тях ставаше дума за корупция и други злоупотреби на властта. С посредничеството на ЕС, бе решено Груевски да подаде оставка и преходно правителство да подготви следващи избори. Те трябва да се проведат на 11 декември. 

Битката при Каймакчалан е една от битките на Солунския фронт по време на Първата световна война (1915 – 1918). Участниците в битката са Кралство Сърбия и Царство България. Битката ще остане в историята с огромните жертви, които дава сръбската армия и с необичайната надморска височина, на която е водена.