„Трябваше още по-рано да се спре този проект“, коментира бившият министър на финансите (2009 – 2013) Симеон Дянков по бТВ тази сутрин. Поводът е приетият специален закон за отпускане на безлихвен заем на НЕК, която да изплати задълженията си към „Атомстройекспорт“ след решението на Международния арбитражен съд за АЕЦ „Белене“. Задълженията заедно с лихвите ще надминат 640 милиона евро към края на годината.

Според Симеон Дянков първото правителство на Бойко Борисов е трябвало да спре проекта веднага след идването си на власт през август 2009 година.

До 2010 година и тогавашният министър Трайков, и аз искахме да спрем този проект“, каза Дянков.

Тогава в правителството имало спорове по такова решение, но истинското препятствие бил парламентът, „където нямаше възможност да мине такова решение“.

Народното събрание все пак взе решение за спиране на проекта през 2012 година по предложение на Министерския съвет.

Сега, според Дянков, България трябва да плати главницата на „Атомстройекспорт“ веднага – малко над 400 милиона евро.

„Главницата трябва да се плати веднага. Веднъж завинаги да излезе извън нашето общество въпросът дали ни трябва „Белене“ - не ни трябва, глупав проект е, много корупционен проект е“.

Колкото по-бързо се плати главницата, толкова по-бързо българите могат да минат на друга тема, коментира бившият министър.

„Тази тема е икономически нерентабилна за България. Единствената причина „Белене“ да бъде започната, е корупция в политиката“.

Според Дянков, преломът в схемата „Белене“ е през 2008 година по време на правителството на Сергей Станишев, когато НЕК взима решение да поръча и да плаща за оборудване, но без решение от правителството.

Дянков отхвърли обвинението на Пламен Орешарски, че през февруари 2013 г. е подал оставка, защото КТБ вече е била пред фалит.

„Не, определено не е така. Излизането ми от правителството беше заради вземането на голям заем, за да се плати на милионери, производители на зърно. Не е вярно, че КТБ е щяла да пропадне“.

Симеон Дянков каза още, че банката е имала проблеми от 2003-2004 г. насам, „но определено не беше на етап банкрут и не беше най-лошата банка“.

По повод прогнозата на управителя на БНБ Димитър Радев, че се очаква сливане на банки в България, Дянков коментира, че не очаква да има голям интерес от външни банки.

„В Европа доскоро силните банки бяха английските банки, но дойде Брекзит. Имаше интерес от Русия, но заради санкциите това няма да стане. Сливанията ще са на нашия пазар“.

Дянков прогнозира, че Цецка Цачева ще е кандидатът за президент на ГЕРБ, защото от четиримата посочени от Цветан Цветанов, тя имала две силни преимущества.

„Да представлява страната навън – вече го е правила. Да гледа работата на парламента и ако излизат закони, които не са достатъчно добре обосновани, да налага вето“.