Две прочути платна на Винсент ван Гог са открити от италианската полиция. Картините са били откраднати през 2002 г. Според музея на художника в Амстердам, където е извършен обирът преди повече от десетилетие, творбите са спасени по време на „мащабно, продължително разследване“ на прокуратурата и органите за борба с организираната престъпност в Италия.

Операцията, при която са намерени платната, е била срещу неаполитанската мафия. Освен произведенията на изкуството, от Камората са конфискувани още милиони евро в брой.

Кражбата през 2002 г., осъществена просто чрез стълба, с която обирджиите влезли в сградата, доведе до остри критики към сигурност в най-големите световни музеи. По това време нито една от двете картини, смятани за безценни – и дадени под наем от холандското правителство – не е била застрахована.

Според Музея „Ван Гог“ засега не е ясно кога платната ще бъдат върнати. Според официалното им изявление обаче те са в „относително добро състояние“.

Италианската преса, цитирана от „Гардиън“, идентифицира картините като „Гледка към морето в Шевенинген“ от 1882-а и „Богомолци излизат от реформистка църква в Нюенен“ от 1884-а. И двете са били скрити в къща на международната наркотрафикантска групировка в Кастеламаре ди Стабиа, близо до Неапол.

През 2002 г. двама крадци влизат през покрива на амстердамския музей, като така избягват охранителите и камерите, макар и да задействат аларма. Обирджиите са осъдени през 2004-а, но картините така и не биват открити.

ФБР поставя обира сред 10-те най-големи престъпления в света на изкуството. Според Бюрото картините се оценяват на 30 милиона долара.

"Богомолци излизат от реформистка църква в Нюенен“, 1884 г.

Площад Славейков