Миленко Неделковски, който потроши с чук паметната плоча на Каймакчалан, каза, че не е целял провокация, а просто "да се махне нещо, което е поставено нелегално криминално без разрешение". И освен това не било вандализъм да чупи паметна плоча на загинали войници.

Вандализъм е, когато влезете на чужда територия без позволение - каза днес той в интервю за Нова тв. - Влезли са онези българи, които са били в униформи. Влизането в униформа е акт на агресия, посочи той виновника.

Той влезе в спор с журналистката Марина Стоименова, че нашите са влезли незаконно в Македония откъм Гърция и попита защо не са сложили плочата на гръцка територия.

Провокация е да се развалят отношенията. Провокация е да се направи конфликт. Моите действия не са провокация, а са отбрана на националния суверенитет на моята държава, каза Миленко.

Той се съгласи,че не било негова работа да премахва незаконни обекти, но "ако македонската власт не функционира, народът ще вземе нещата в свои ръце".

Той направи разграничение - че народите не били виновни, а върхушките, но повтори тезата си за българите:

Българите колко искат да са добронамерени? Първо можеше да го поставят на гръцката страна. Българите са като кучетата, които искат да отбележат територия – от дърво на дърво и да кажат "това е наше". А не може.

Той повтори, че никой не го  е карал, само тв екипът му знаел, а реакцията му е "реакцията на македонскиот народ".

На въпрос - как ще коментира забележките включително и от премиера Бойко Борисов, че ние помагаме на страната за членството в ЕС, той отговори: "Вижте, що се отнася до мен, на Македония не й трябва да е членка на ЕС. На нас не ни трябва този съюз."

А дали нарушва законите?

Не, не нарушавам. Създавам ред – да се знае кой кой е и на чия територия, каза Неделковски. Ако не бях аз, щеше да е някой друг. 

Журналистът на свободна практика обаче призна, че поддържа властта, която управлява страната му, защото е по-добра от опозицията.

По повод това, че е имал присъда от 3 г. и на въпроса как така му се е разминало, той каза, че разбира внушението, но истината е, че лежал 7 месеца и половина. На върховен съд тя била променена от 3 г. ефективно на 5 г. условно. Иначе не бил виновен за фалшификация на американски визи, но уважавал законите.

При мен е огромно влиянието и предаването (ми) е много гледано, скромно заключи Миленко.