Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дарина Павлова продаде „Гранд хотел България” – един от най-емблематичните софийски хотели, останал под нейно владение след убийството на съпруга й Илия Павлов, основател на "Мултигруп". Цената засега не се съобщава, но по неофициални данни е между 12 и 18 млн. евро.

Купувач на топ имота, разположен на бул. „Цар Освободител” (на жълтите павета), е фирмата „Софсток инвест” на бизнесмена Мирослав Печев. Той е известен като вносител на кафе „Лаваца” и собственик на "Парк хотел Витоша” в Студентския град.

„Гранд хотел България” е построен през 1934-37 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ). Самото дружество, което се явява и първи собственик на имота, е разположено в красивата съседна сграда на ъгъла на бул. „Цар Освободител” и ул. „Г. Бенковски”.

Зданието е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни. Белковски е проектирал и Телефонната палата на ул. „Гурко”, къщата на Мушанов на ул. „Московска” и други знакови сгради.

Червеният салон - един от символите на "Гранд хотел България".

"Гранд хотел България" се състои от две части с обща разгъната застроена площ от 7887 кв. метра. В хотелската (4720 кв. м) се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, плюс последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена на реновация, която така и не се случи. Докато приемаше гости, обектът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента.

В ресторантската част (3167 кв. м) попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала „Десислава” и Овалната зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години „Карамба”.

Идейният проект за преустройство, реновация и надстрояване на хотела.

През 2007 г. се разрази обществен скандал около „Гранд хотел България”, който е паметник на културата. Компанията собственик обяви план за разширяване, реновация и преустройство, като партерът и ниските етажи щяха да се оформят като търговски център. Но след намесата на архитектурни съюзи и гражданската общност проектът беше спрян и потъна в забрава.

Досегашният притежател на „Гранд хотел България” беше фирма „Пи Еф Ейч Си”, която е собственост на Дарина Павлова, двете й деца от Илия – Паола и Илия-Калоян, както и Венцислава Найденова – дъщерята от първия брак на Павлов.

Кой е Мирослав Печев

Новият собственик Мирослав Печев направи голям удар преди години, когато започна внос от Италия на кафе „Лаваца” и постепенно го превърна в една от най-популярните марки у нас. Основната му фирма „Софсток” е представител за България и на алкохолни напитки като ром Bacardi, Martini, уискито Dewar`s, водките „Русский стандарт” и Gray Goose, чай „Туинингс”. За 2015 г. дружеството има 60,3 млн. лв. приходи и 7,7 млн. лв. печалба.

Неговият 4-звезден „Парк хотел Витоша” беше открит на 1 февруари 2005 г., като лентата прерязаха Печев и тогавашният столичен кмет Стефан Софиянски. Обектът разполага с общо 172 стаи, студиа и апартаменти. За 2015 г. отчита 4,18 млн. приходи и 192 хил. лв. печалба.

"Парк хотел Витоша" в Студентския град.

Мирослав Печев е сред бизнесмените, които държат нисък профил – той изключително рядко се появява в медиите и се държи встрани от светски изяви. През 1990 г. регистрира първата си фирма „Марко трейдинг” за търговия с компютри, безжични телефони, факсове и копирни машини. Няколко години по-късно той се преориентира, основава „Софсток” и започва бизнес с кафе, чай и алкохол.

През 2014 г. Печев регистрира фирма „Алконост бг”, заедно с Мехмед Дикме, земеделски министър в кабинета „Сакскобургготски”. До края на миналата година дружеството не е извършвало дейност.

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Отличен проект

Перачите на мафиозите ще осерат абсолютно всичко в София, което остана недоосрано. Свещена частна собственост :)
 's picture

Радев

Радев

Кой не знае Миро Лавацата, кой не е чувал за него... Стар, изпечен комсомолски кадър.
 's picture

Nikolai Tsekov

Балната зала си работи. Още

Балната зала си работи. Още са в соца, фактури издават дамо, ако си много настоятелен, но надали е стояла празна и един уикенд.
 's picture

Бобо

ДС

Другаря Печев известен доносник на тайните служби преди десети , нищо ново в Българиял

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.