Бившият главен секретар на Министерския съвет при предишното правителство на ГЕРБ Росен Желязков е избран за първи председател на новосъздадената държавната агенция "Електронно управление". Това съобщи правителствената информационна служба. Желязков бе номиниран за председател на Комисията за защита на конкуренцията, но се отказа заради критики, че изборът му е предрешен.

Новата агенция беше създадена с приемането на Закона за електронното управление през лятото на 2016 г. Тя е на подчинение на Министерския съвет и отговаря за електронното правителство. Мандатът на председателя й е 5-годишен.

Агенцията координира всички проекти за софтуер, хардуер, регистри и други системи на държавните ведомства, които ще получават финансиране и ще изготвя годишни отчети и планове за развитието на електронните ресурси на държавната и общинската администрация.

Кариерата на Желязков започва в Столична община по времето на кметуването на Стефан Софиянски, който го назначава за главен секретар. Бойко Борисов го остави на поста, след като стана кмет на София през 2005 г., а след това през 2009 г. го изтегли в Министерския съвет на същата позиция.

Името на Желязков бе замесено в т.нар. "Костинбродска афера". В деня за размисъл преди парламентарните избори през 2013 г. от БСП изнесоха информация, че ГЕРБ се готви да фалшифицира вота с предварително подготвени бюлетини, складирани в печатница в Костинброд.

Желязков бе единственият обвиняем по случая, защото като главен секретар на МС не е упражнил контрол върху печата и разпространението на бюлетините, но в крайна сметка бе оневинен.

След като Борисов за втори път стана министър-председател през ноември 2014 г., назначи Желязков в политическия си кабинет като съветник по въпросите на държавната администрация и електронното управление; организацията и координацията между компетентните органи на изпълнителната власт.