Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изказването на руския журналист-политик Пьотр Толстой за България, че „ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме” е силно преувеличено и няма нищо общо с реалностите на имотния пазар според официалните данни. Ето какво показват те:

Според Агенцията по вписванията 74 000 руснаци са купили недвижима собственост у нас за периода от 2005 г. до края на юни 2016 г. Това е броят на физическите и юридическите лица от Руската федерация, вписани в регистър Булстат. Към числото трябва да се прибавят и близо 10 000 чужденци, придобили недвижимости в България чрез специално регистрирана фирма в страната (данните са неофициални, но могат да бъдат изчислени грубо от специализираните информационни системи).

Така руското имотно нашествие достига 84 000 лица – не е малко, но няма нищо общо с „имперските” изказвания на Толстой.

Броят на чуждестранните собственици у нас е любима тема на много хора. Още преди няколко години руски официални представители започнаха да подгряват общественото мнение (у нас и в Русия) с бомбастични твърдения. Първо „научихме”, че 300 000 жители на Москва, Санкт Петербург и други райони на необятната страна са придобили апартаменти и къщи у нас.

След това в Русия настъпи икономическа криза, последва силен отлив от българския имотен пазар, но замерянето с фамозни числа продължи. Нещо повече - през 2014 г. „Файненшъл таймс” написа, че 400 000 са руснаците с имоти у нас. А в началото на 2016 г. от генералното руско консулство във Варна, цитирани в телевизионни репортажи, обявиха, че 500 000 имота в Източна България са притежание на техни сънародници.

Факт е, че 95% от сделките стават по Черноморието – в областите Бургас, Варна и Добрич, и са основно за ваканционни и градски апартаменти. Затова елементарна проверка на броя на съществуващите жилища там показва несъстоятелността на всякакви твърдения за „армии от стотици хиляди купувачи”. По данни на НСИ към 31 декември 2015 г. сградният фонд в трите области се състои от общо 639 085 жилища – 283 356 в Бургаска, 252 232 във Варненска и 101 497 в Добричка.

Разбирате защо не е възможно половин милион имота по Черноморието да бъдат собственост на руснаци. Ако това бе истина, братушките отдавна да са взели властта във Варна, Бургас и другите ни морски градове.

Е, ако г-н Толстой започне да купува, тогава знае ли човек...

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Ето, виждате от статията как се създават хибридките

Цялата работа тръгва от "Файненшъл таймс", след това разни неандерталски форумни тролове почват да пишат под всяка статия "400,000 руски терористи, зелени човечета, готови да превземат България" и накрая дори руските депутати почват да им вярват :) А вие си помислихте, че пак Путин виновен.

Доста повърхностно

Защото: - Собствеността върху право на строеж /апартаменти/ не е опасна. Опасна е собствеността върху земя, както земеделска, така и с нереализирано право на строеж. - Собствеността върху земя е много по-трудно проследима. Там със сигурност участват фондове, а тяхната собственост може да е структурирана така, както беше структурирана собствеността в КТБ например.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

И как е "опасна" такава собственост?

Може ли да ни осветлите с един анализ от гледна точка на правните и други опасТности за нац. сигурност от това, че фонд държи няколко "натуриални" акта?
 's picture

Matko Petroff

Мно-го сме,мно-го сме,

сил-ни сме,сме-ли сме,вер-ни сме и пак сме тук. По-честото повтаряне на тези слова не може да ги направи истина.СъвеЦките пропагандни балони се пукат много лесно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.