Известната скулптура на Салвадор Дали, известна като "Профилът на времето", бе открадната от парижкия музей на големия

Тази скулптура вече я няма в музея.

творец. Това съобщи френското издание на в. Local. Грабежът е станал в събота в Монмартър, но полицията едва в понеделник признала за него, защото се надявала да залови крадеца (или крадците) по горещи следи и без да ѝ се пречкат любопитни медии.

По данни на следствието престъпниците имали намерение да откраднат още една творба на Дали от музея - "Танцът на времето", но бдителен турист подал сигнал навреме и втората скулптура била спасена. Всички работи на художника в музея са зад стъкла, но не били оборудвани със специална сигнализация, както се прави по принцип. Залавянето на бандитите засега е под въпрос - следи от тях и от "Времето" няма.

Откраднатата скулптура е създадена от Салвадор Дали през 1977 г. и символизира неумолимия ход на времето. Представлява разтичащ се циферблат на часовник, а любопитен детайл в нея е профилът на майстора, вграден в циферблата.

Музеят на Дали (1904-1989) е открит две години след смъртта на твореца - през 1991 г. В експозицията са представени над 300 работи - графики, скулптури и живописи - на испанеца, считан за основоположник на сюрреализма.