СВЕТОСЛАВ МЕТАНОВ, ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

Шестима министри са на мушката и могат да паднат при ремонта на правителството на Пламен Орешарски, който се очаква да стане факт максимално бързо - още тази седмица. Това научи Клуб Z от свои източници. Според тях общата посока, по която ще минават кадровите рокади, е в бъдеще ведомствата да се ръководят от разпознаваеми партийни кандидатури и да е пределно ясно кой носи отговорността за водените политики.

Вече са започнали и вътрешнопартийните дискусии в БСП и ДПС за установяване на "тесните места", каза член на ръководството на Столетницата. На "Позитано" 20 са насрочени няколко срещи на експертни групи по ресори, които ще обсъждат работата на ведомствата, чиито ръководители са насрочени за смяна.

                   Искра Михайлова

Излизането от кабинета на екоминистърката Искра Михайлова стана ясно още в нощта на изборите, когато Делян Пеевски се отказа от Европарламента и така освободи мястото си за дамата, която бе пета в листата на ДПС. Още тогава тръгнаха спекулации, че тази рокада всъщност е спасителен пояс за Михайлова, тъй като предстои България да загуби много евромилиони по оперативна програма "Околна среда" и даването на обяснения за провалите няма да е по вкуса нито на самата министърка, нито на ДПС.

                     Димитър Греков

Земеделският министър Димитър Греков също бил нарочен заради лошото усвояване на еврофинансирането. За него обаче няма свободно място в Европейския парламент, а Еврокомисията отказа да ни възстанови 423 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони. За наследник на Греков се обсъждало името на Димитър Тадаръков, който бе шеф на фонд "Земеделие" по времето на Тройната коалиция. Тадаръков освбоди този пост след като се разбра, че Брюксел ни спира 264 млн. евро по програма САПАРД. Името на Тадаръков се появи и в списъка с дарители на новия политик Николай Бареков.

                      Данаил Папазов

Силно разклатен бил и столът на транспортния министър Данаил Папазов, твърдят източниците ни. Той има статута на независим експерт в правителството, но бе посочен от ДПС. Папазов е силно недолюбван от БСП. Според експертите в червената партия той реално е саботирал представянето им на вота като десетина дни преди изборите обяви, че администрацията в БДЖ трябва да се съкрати със 700 души и че жп превозвачът скоро може да остане без най-новите си влакове и около 5000 вагона. От БСП смятат също, че в транспортното министерство в момента се продължава политиката на ГЕРБ без нищо положително в сектора. 

                        Таня Андреева

За сигурно се смята и освобождаването на здравната министърка д-р Таня Андреева. За нейното място основното дискутирано име е на шефа на Александровска болница д-р Костадин Ангелов, който бил компромисна кандидатура, приемлива и за двете партии от управляващата коалиция. Други спрягани имена за поста са това на Илия Баташки и шефката на здравната комисия д-р Нигяр Джафер.

                    Зинаида Златанова

Зинаида Златанова се очаква да оваканти мястото си на правосъден министър, но да остане вицепремиер, обясниха източниците на Клуб Z. За неин заместник се спряга Сабрие Сапунджиева. В момента тя е зам.-министър във ведомството. В дългата си кариера Сапунджиева бе секретар в президенството (при Георги Първанов), член на ЦИК, член на комисията за конфликт на интереси и др.

                        Хасан Адемов

Сред сменените министри се очаква да бъде и социалният д-р Хасан Адемов. В неговите професионални качества и компетентност никой не се съмнява, но според близки до властта докторът от ДПС имал здравословен проблем, който пречел да остане на поста.