"Ирина Бокова не е пешка, която Бойко Борисов може да прибере в джоба си. Тя може да се оттегли от битката за поста генерален секретар на ООН, но премиерът не може да я оттегли."

Това заяви днес пред Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

Той смята, че бъдещият шеф на международната организация ще бъде от Източна Европа. А това дава сериозни шансове за победа на българския кандидат.

Според Райчев България няма нужда от скандали, в какъвто би се замесила, ако Бокова бъде сменена в последния момент.

На коренно противоположно мнение бе режисьорът Евгений Михайлов, който преди два месеца разпрати писмо срещу Бокова до всички посланици на страните членки на Съвета за сигурност на ООН.

"Страната ни ще получи звучен шамар, ако Бокова остане в надпреварата на своя глава", заяви основателят на Движение 22.

Той допълни, че най-малко 50 на сто от българските защитници на Бокова са агенти на ДС, и смята, че е недопустимо човек с миналото на кандидатката на София да оглавява организация като ООН.

Вчера се състоя последното от петте тайни гласувания на постоянните представители на страните от Съвета за сигурност. На него Ирина Бокова постигна най-лошото си класиране - шесто място. Преди това тя бе два пъти трета и два пъти пета.

Първи, както и в предишните 4 вота, бе португалският кандидат Антониу Гутереш.

Възможно е българското правителство да оттегли кандидатурата на Бокова, след като тя не изпълни условието на премиера Бойко Борисов да бъде първа или втора на последното гласуване.