Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да си свободен може би означава да се изправиш директно срещу страховете си. Без да мигаш.

Последните 2-3 години съм бил изправен пред избора едва ли не да напусна този вестник и да продължа да го правя това по някакъв начин като индивидуална дейност. Само и само да докажа, че е възможно.

Това каза карикатуристът на в. "Сега" Христо Комарницки в интервю пред Сашо Диков по Би Ай Телевизия. Художникът отчита, че общестовто е много скептично настроено към всякаква изразявана в медиите позиция и това е нормално, предвид медийната среда у нс.

Покрай коментара на премиера, че го рисувал заради газовия бизнес (в който  е Сашо Дончев, издател на "Сега", б.р.) той бе подсетен, че през 2013 г. написа открито писмо - че това у Борисов е или "заблуда, или сбъркана ценостна система, ненаучени азбучни истини за свободата или откровена лъжа".

Проблемът е, че ми е малко неудобно да го спомена това пред медиите, защото ще трябва да кажа – че всъщност на тоя човек му липсва култура. Просто му липсва култура – той е некултурен човек. Не-културен. Очевидно това трябва да се каже, да се изрече, отговори Комарницки.

Той не виждал никакво противоречие в това, че премиера го овластяват избирателите.

Напротив - то е в синхрон с обезкултуряването на населението, което аз даже ще почна да си мисля, че е съзнателен процес – че някой го направлява, допълни художникът.

Комарницки обаче отбеляза с усмивка, че не бил за оставка на Вежди Рашидов, защото двамата с премиера чудесно се допълват: "В смисъл той олицетворява неговото отношение към кулутрата по един прекрасен начин."

Това, което го отчайва, е че не помръдваме и че днес, ровейки в стари архиви, намира рисунки отпреди 10-15 г., които пасват на ситуацията в момента. Според него обаче с времето ние изобщо не се превръщаме в европейска държава, а напротив - "вървим към ориента, към Турция, към някакви източни режими – към някакъв друг свят".

За художника гражданското общество до някаква степен е фикция, защото малка прослойка разбира какво се случва, а оттам надолу всичко е една маса... "дано не съм много груб, но са някакви като биологични организми, които изобщо не осъзнават какво се случва около тях, камо ли пък да имат някаква позиция".

Начинът е само един – някакво просвещение, наблягане на образованито. Щото друг начин няма – каза след известно замисляне художникът. - Другият е революция и камъни, което не води доникъде.

Четене на книжки, таблети в училищата, но то е дълъг процес.

"Явно съм се излъгал", отговори той на напомнянето, че при първия мандат обяви, че Борисов "е минал билото".

Той като персонаж не търпи кой знае какво развитие, макар че ловко сменя различни маски. Но няма същинско развитие като характер, като персонаж. Той е някъде по склона – отвъд билото, да.

Кроткият обединител или пък властният, който бие непрекъснато по масата - изреди той персонажите.

Аз продължавам да се учудвам от наистина липсата на култура на тоя човек. Правя това нещо вече 30 години и досега не съм срещнал премиер, президент, изобщо някой, който да се отнася по тоя начин не само към мене – към стирата изобщо. Няма държава, където някой премиер може да си позволи такова нещо.

Той сравни отношението на Изток, където врагове на Ердоган биват разследвани, с това във Франция или Великобритания, където рисуват Камерън с презервативи на главата.

Но това е част от демокатичната игра. Той го приема просто като част от правилата. Докато Бойко Борисов просто не знае правилата - съмнявам се дали е чел конституцията. На него (Борисов) му липсват първите 7 демократични години.

Спред Комарницки най-големият риск е, че през целия преход са правени малки мъчителни крачки - към свободни медии, към поне някакво разделение на властите, към независима прокуратура и...

И извъднъж се появиха тея хора без биография, отникъде – някъде от подземията на обществото ли, откъде изникнаха... И взеха власта и почнаха да рушат всички тея неща - с всичките им кусури, които трудно се постигнали.

И накрая, когато един ден Борисов излезе от политиката, ние ще сме изправени пред необходимостта всичко това да се лепи парченце по парченце, смята Комарницки.

Той притежава един невероятен талант да купува хора и организации – както се купуват имоти. Наблюдавах с каква наслада и удволстие говори за СДС като за негова собственост.

Не знам по какъв начин го прави, но успява – грубо да кажа – да купи всички, които в един или друг момент са били срещу него. Това е търговски нюх сигурно.

Той каза, че дори в компании се питат – как се случи ББ -. кой го случи, как стана всичко. И повечето хора нямат отговор на този въпрос. "Но така или иначе съмнението остава – че някой е решил този човек да бъде вкаран в роля и да я изпълнява".

Художникът свързва оцеляването на премиера с "неспособността му да поеме отговорност за каквото и да е".

Просто той винаги се представя като жертва и никога за нито едно свое действие не е поел лична отговорност. И предполагам, че така ще бъде до края. Аз поне не си представям такава ситуация.

Сгреших, виновен съм, не ми се получи - при него това не съществува. Той може би не го допуска и като мисъл - най-вероятно - за да е толкова искрен в изиграването му пред медиите.

В първата част от интервюта той коментира и главния прокурор Сотир Цацаров, който определно не е от некултурните, но пък...

... При него не можем да говорим за липса на култура, а за други неща. И това е още по-тъжното.

Нали виждате, че главният прокурор го няма – той няма лице, няма достойнство, той се е изпарил.

Другата неделя интервюто продължава с втора част.

Коментари

Я пак...

" Аз продължавам да се учудвам от наистина липсата на култура на тоя човек. Правя това нещо вече 30 години и досега не съм срещнал премиер, президент, изобщо някой, който да се отнася по тоя начин не само към мене – към стирата изобщо. Няма държава, където някой премиер може да си позволи такова нещо. (????) Той сравни отношението на Изток, където врагове на Ердоган биват разследвани, с това във Франция или Великобритания, където рисуват Камерън с презервативи на главата. Но това е част от демокатичната игра. Той го приема просто като част от правилата. Докато Бойко Борисов просто не знае правилата - съмнявам се дали е чел конституцията. На него (Борисов) му липсват първите 7 демократични години." (????) *** Някой успя ли да схване от какво е възмутен тоя, "културния"? Какво по-различно прави Камерън от Борисов, когато някой бездарник като Комарницки се упражнява върху него? Тия хора съвсем се чалдисаха... И това цялото изговорено пред един от най-неграмотните и посредствени тъпунгери - скиорчето Сашко Диков, дето си е въобразило, че става за журналист. А клубчето пък и публикува тайзи евтина плява. Мъка, мъка...
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

НЕ СА ПЕНЯВИ ТОЛКОЗ..

ТРЕТАТА МЪКА е твоичките писанийца да четем..

Ха-ха-ха-ха

Абе, тоя, културния, няма дори висше образование! Що все най-простите и неграмотните се опитват да ни учат и поучават? Комплекси? И какво излиза сега - всеки, който се е научил да драска някакви картинки, след като го прави в продължение на 20-30 години, вече става мъдрец и може да ни учи как да живеем? Това само чугунени комунистически глави могат да го пробутват. Ресто!
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Ти не му бери грижа...

... на Комара, че не можеш да му стъпиш и на... (да не казвам на кое, че ще ме изтрият) анонимни приятелю. Той се е доказал като железен човек, който не прави компромиси и не лиже задника на всяка власт. Затова и врагове и приятели го уважават в България. Единствено от щаба на ГЕРБ църкат на умряло след "някаквите му картинки", та чак реакцията става по-смешна и от самите картинки. :)
kate pate's picture
kate pate
new

Невероятна простотия лъха, но

Невероятна простотия лъха, но не от към Борисов, а от Комарницки. Не само визуално, а и по манталитет прилича на македонския кретен с чука.
Инспектор Стрезов's picture
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Аууу, ще нарича той Баце некултурен!

ГРРБерята са в потрес. Получават гърч, само от факта, че са прочели какво мисли някой незомбиран. Съболезнования милички! Той е прост и вие сте прости и затова се разбирате.
 's picture

Ivan Atanasov

коментарите

Май е редно коментарите да бъдат спрени, и без това няма нормална дискусия - само гербаджийчета и кутевчета. Потресен съм колко усилия са положили герб тролчетата да плюят по някакъв си карикатурист. Който между другото явно има много готин хумор.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Комарницки е очевидно прав

С една малка корекция - неговите думи се отнасят практически за всички "оператори" от началото на прехода и досега. "Преходът" избута нагоре пяната. Процесът съм ви го обяснявал много пъти: Луканов положи основите и "приватизира" банките. Първият голям обир. Попов и Костов раздадоха парите и вдигнаха цените. Вторият голям обир. Филип Димитров, въпреки огромните вреди, които нанесе от глупост, се опита наивно да вкара "принципи" в политиката. Махнаха го. Костов помогна. Беров пусна мафията на одъра. Пладнешкият обир. Жан, подобно на Фил Кенеди, се остави да управляват вместо него. Като стана неудържимо, проба да натисне поизтърканите държавни спирачки. Смех. Изритаха го с дворцов преврат - Гоце и Николай Добрев се разбраха с лукановия кадър Костов. Костов раздели държавата между мафиотските групировки. Юпитата заметоха следите, а мафията започна да се укрупнява. Един от най-ефективнте укрупнители беше Рапона. Защото неговата мафия беше МВР. Станишев дочака европорциите. За (негово) съжаление, му се падна да управлява не с ПЕС в ЕК, а с ЕНП. Те му спряха парите. ДПС видя, че трябва да се "помогне" на ЕНП, ако искат пари и подля пикня на Станишев. Дойде Борисов. И държавата се сля с мафията. Завеса.

Обидно

"За художника гражданското общество до някаква степен е фикция, защото малка прослойка разбира какво се случва, а оттам надолу всичко е една маса... "дано не съм много груб, но са някакви като биологични организми, които изобщо не осъзнават какво се случва около тях, камо ли пък да имат някаква позиция"" *** Заслепени от омразата си към Борисов, тролчетата дори не осъзнават как този примат обижда нацията, към която принадлежат - вероятно всяко от тях, включително публикувалият този обиден текст, си представят, че са част от споменатата "малка прослойка". Ако разполагаха поне с елементарни исторически познания клетниците щяха да знаят, че елитите са тези, които увличат масите и ги водят напред. Когато самообявилите се за "елит" като този примат не само не увличат, а биват отхвърляни от масите, то туй значи само едно - че не са никакъв елит. Поне масите не ги припознават като такъв. Лоша новина, другариадата. Няма как посредствени момченца със средно образование и липсващо възпитание да подведат висшисти и интелигентни хора, каквито сме симпатизантите на ГЕРБ. Подвеждат колхозниците на другарката Нинова и другарА Кънев. Честито. "Умните и красивите" - предвождани от "елит" като грънчарина Асенчо Генов и Ристю Комарницки. Много жалим за вас! :) П.С. "но са някакви като биологични организми" - интересно като какъв организъм, ако не "биологичен", се възприема тойзи велик "интелектуалец"? Вероятно е някакъв киборг или нещо още по-небиологично, а другарЕ? Ха-ха-ха-ха... Мъка, мъка...

Молба

Коленопреклонно моля редакцията да разтълкува за нас, "биологичните организми", тази мисла на великия мислител, той и небиологичен организъм - Комарницки, защото не мога да намеря мир и душевен покой от снощи: "Аз продължавам да се учудвам от наистина липсата на култура на тоя човек. Правя това нещо вече 30 години и досега не съм срещнал премиер, президент, изобщо някой, който да се отнася по тоя начин не само към мене – към стирата изобщо. Няма държава, където някой премиер може да си позволи такова нещо." Какво си е позволил Борисов, дето тъй е накърнило егото на тойзи виден наш творител? Трябва да е нещо много страшно и ужасяващо, чак тръпки ме побиват като си помисля. Дано пре-мудрите и свръхинтелигентни журналисти и редактори, публикували тази памятна статия, да са успели да схванат дълбокия замисъл, закодиран в цитираната фраза и да могат да я разяснят нам, че инак тъй и ще си идем от тоя свят непросветени! Предварително благодарим!
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Иха, ама аватарът се е постарал така, както рядко се старае

Явно на малкия началник много му пари на задника от Комарницки, щом толкова са спекли трололотата да словослагат. Както на бай Тодор му пареше от Борис Димовски.

Не знаех, че си от редакционния екип

... но това пък до голяма степен обяснява качеството на материалите в сайта...
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ПЪК ДА БЕ И ЖИВ БОРИС ДИМОВСКИ

и да турне една реплика на "Сит търбух, за култура глух!".. Една тиква, а от дръжката да извие подписа на самата тиква..
 's picture

Zdravko Dunov

Zdravko Dunov

Zdravko Dunov 7 мин. · Комарът Комарницки злостно писука около името и личността на БОЙКО БОРИСОВ Индивидът Комарницки минава за художник-карикатурист. Карикатурист, който се прехранва с драскане на карикатури, чиято поръчана и щедро заплатена цел е да злепоставят Бойко Борисов. Е, добре, драсканиците, пробутвани с името карикатури, могат да бъдат оприличавани на нещо като изкуство, затова подлежат на друг вид възприемане и оценка. Но Комарницки се изхаби, амортизира се, престана да буди всякакъв интерес към своите ПРЕДнамерени драсканици, наричани карикатури. А задачата си е задача, парите трябва да се заработват и с думи, щом карикатурите вече не вървят. И злополучният карикатурист вече дава интервюта, пробва словесно да злепоставя името и личността на Бойко Борисов. Та дал комарът интервю не пред друг, а пред символа на високо културната журналистика Сашо ДикОФ. Свързвайки с непосилен труд няколко думички в подобия на изречения, Комарницки произнася такива безподобни лъжи и клевети, каквито не могат да бъдат внушени даже с най-бездарната карикатура. А един претенциозен сайт, за собствениците на който Радан Кънев и Христо Иванов са нещо като вехтозаветни пророци, взел та преразказал бръщолевенията на Комарницки пред ДикОФ. И сложил дори следното заглавие на своя НЕбиблейски преразказ: --------------------- "Комарницки: БОРИСОВ ИМА ТАЛАНТА ДА КУПУВА ХОРА И ОРГАНИЗАЦИИ, КАКТО СЕ КУПУВАТ ИМОТИ" -------------------------------------- Но дори обявен за безскрупулен, макар и, представете си, ТАЛАНТЛИВ купувач на хора и организации, Бойко Борисов - по думи на Комарницки - имал много тежък и неразрешим проблем. ----------------------------------- Комарницки: "Проблемът е, че ми е малко неудобно да го спомена това пред медиите, защото ще трябва да кажа – че всъщност на тоя човек му липсва култура. Просто му липсва култура – той е некултурен човек. Не-културен. Очевидно това трябва да се каже, да се изрече, отговори Комарницки." --------------------------------------------- Тук ми се налага да припомня една много, много стара метаморфоза на една специфична порода човеци, принадлежащи, най-общо казано, към НЕКАДЪРНАТА част от населението. Индивидите от тази порода, които са непроходими глупаци, непрекъснато се причисляват към умните; индивидите, които са безнравствени подлеци, непрекъснато се представят за морални стожери; индивидите, които са професионализирани лъжци, непрекъснато заемат позицията на най-честните хора и т. н. Особен интерес представляват разобличените, отритнатите НЕКАДЪРНИЦИ, тези, на които хората очевидно не вярват, зад които никой не тръгва, които са останали в ролята на маргинализирано малцинство. Именно тези НЕКАДЪРНИЦИ се самопредставят за ЕЛИТ на обществото и нацията. Комарницки е типичен пример за "ЕЛИТАРЕН НЕКАДЪРНИК", който се изразява така: ------------------------------------------------ Коморницки: " гражданското общество до някаква степен е фикция, защото малка прослойка разбира какво се случва, а оттам надолу всичко е една маса... "дано не съм много груб, но са някакви като биологични организми, които изобщо не осъзнават какво се случва около тях, камо ли пък да имат някаква позиция". -------------------------------------------------------------- В сайта, преразказал тези безумни бръщолевения, работят и хора, които някога бяха професионалисти в журналистиката. Да, в България е налице ДЕГРАДАЦИЯ. Но тази деградация е характерна за НЕКАДЪРНИЦИТЕ в най-широкия смисъл на думата, а не за нормалните български граждани. Фактът, че продажността на медиите у нас е надминала всякаква друга форма на продажност е това, което рейтинговите агенции наричат липса на свобода на медиите. Медиите са слуги на интересите на своите собственици. Какъв ви тук Бойко Борисов? Та това е министър-председателят, който търпеливо издържа дори най - безумните лъжи и клевети, с каквито перманентно е заливан от поръчкови НЕКАДЪРНИЦИ.

Думите...

Лично аз смятам, че силата на Комарницки е в карикатурите, но не и в изказванията му.
 's picture

tania kostowa

Какво свръх интелектуално

Какво свръх интелектуално интервю пред един "крупен" интелектуалец, чиито интелект не може да се сравни и с този на кокошката... А колкото до вестника - не можеш да го напуснеш, просто заюото след това ще бъдеш никой!
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Много точно казано. Аз бих

Много точно казано. Аз бих бил дори и по-краен в отценката за ББ но трябва да се спазва приличие.

Истината и само истината

Аватарчоооооооооооооооо, и всички други аватарчета покрай него. Чухте ли какво казва един умен човек? Десетилетия ще минат докато българското общество успее да си измие кожата от гнусните полепи на това управление. Да купувате хора и организации- това ви е силата на на вас -гербаджийте, затова печелите избори. Но и това ще свърши и тогава истинвата, която се съдържа в думите на Комарницки , ще влезе в учебниците по история. И затова Аватарчо стига се напъва да браниш Върховния ,за да не направиш някоя беля.

На бача умника той

Ако наистина Борисов си купува някого, то въпросът за културата и моралът е обърнат наопаки бе, другариадата. Също както при жриците на околовръстното. Та ако Борисов така лесно ви купува, въпросът е защо така лесно се продавате? Ха-ха-ха-ха...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.