Евентуална кариера на Сергей Станишев в Брюксел не означава, че той ще освободи председателския пост в БСП. Това каза пред Нова тв бившата соцдепутатка Татяна Дончева. Според нея постът на Станишев му дава огромна власт както в партията, така и в правителството и той няма да се откаже от нея. Дончева смята, че Станишев владее достатъчно сигурно както Националния съвет на БСП, така и делегатите на евентуален бъдещ конгрес на партията. 

                             Татяна Дончева

Има много хора в БСП, които вече разбират онова, което беше ясно от много години, че докато Станишев е начело на БСП, Бойко и „Бойковците“ ще са щастливи. Само че те нямат ресурс да направят смяна, а освен това те също са облагодетелствани в едно или друго от Станишев и нямат никакъв интерес да си показват главите и да демонстрират, че са му конкуренти, смята Дончева.

Според нея предсрочните избори са неизбежни, защото парламентът се мъчи с кворума, правителството виси на кантар и "никой не може да отиде в никаква командировка". Дончева каза още, че управляващите са се опитали да решат този въпрос като купят няколко депутати в стил "Бойко Борисов", но този път това не е помогнало за стабилността на мнозинството.

Според Дончева най-вероятно ще има промени в кабинета и те ще са в социалното, здравното и екологичното министерство. В първото министерство Хасан Адемов се справял много добре, но рокадата там щяла да бъде по "обективни причини", които Дончева не назова. Тя каза още, че здравната министърка Таня Андреева се е оказала много под нивото на изискванията. Промените в екоминистерството пък щели да са продиктувани не толкова от факта, че Искра Михайлова става евродепутат, а от това, че в този ресор предстои да се връщат много пари по европейски програми. Поради тази причина ДПС щяло да прехвърли горещия картоф на БСП.