Божидар Димитров обяви, че ще съди македонския журналист, който разби демонстративно паметна плоча на Каймакчалан.

"Длъжен съм да го направя, иначе ще бъде обвинен, че не си гледам работата", каза той. В характерния си стил Димитров добави: "Присъдата ще бъде изпълнена. От динковците от Скопие".

Така Димитров коментира скандала от вчера. Македонският журналист Миленко Неделковски се похвали, че е счупил паметна плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан. Неделковски публикува и снимки от действията си във фейсбук. 

"Това не е човек. Човек, който посяга на надгробна плоча, не е човек", добави Димитров.

Според него Неделковски искал да си вдигне с вандалските действия рейтинга си като журналист.

"Македонската нация е пълна измислица, затова те са принудени да правят такива неща", продължи директорът на НИМ разсъжденията си.

Той оябви и че не очаква реакция от властите в Скопие. "Това им е част от политиката", смята той. 

Даде и примери как македонското правителство пускало слухове, че българските войници са получавали заплатите си в злато и така насърчавали иманяри да разкопават българските войнишки гробища.  

Божидар Димитров припомни, че преди две години гробове на други български офицери в Македония също били унищожени.

„Каймакчалан е с височината на Черни връх, а там са се били стотици войници в продължение на два месеца. Това са войници от 68 бригада, които са имали инициатива да положат малка плоча. 6000 наши войници са се сражавали на това място и още повече сръбски, френски и гръцки войници”, каза още той.

С официална позиция по скандала излезе и външното ни министерство. Ведомството призовава властите в Македония „ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове”, които не били изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на договор за добросъседство.