Вие знаехте ли, че през 1945 г. армия на Европейския съюз е нападала Съветския съюз, но е била отблъсната от храбрите танкисти на Червената армия?

Е, да, Европейски съюз по това време няма, но... не така мисли самообявилият се за лидер на непризната от никого Луганска народна република (ЛНР) Игор Плотницки. В обръщение към "нацията" по случай 11 септември - Ден на танкиста, публикувано от Луганския информационен център, Плотницки  поздравява танкистите и ги призовава да си спомнят подвига на предшествениците им. Според украинския сепаратист по време на Великата отечествена война те "удържали на натиска на най-добрата армия на Европейския съюз".

За пропагандното обръщение на Плотницки алармира седмичният дайджест за проруска медийна дезинформация, който се поддържа от доброволци - неправителствени организации и журналисти, предимно от страни от ЕС. Пълния списък на "засечените" през последната седмица пропагандни информации можете да видите ТУК.

От екипа припомнят, че все пак ЕС е създаден в отговор на ужаса от Втората световна война в Европа, а за предшественика на съюза - Европейската общност за въглища и стомана, за първи път се говори официално на 9 май 1950 г. от министъра на външните работи на Франция Робер Шуман. Затова и на тази дата се празнува Денят на Европа.  

В кратката реч на луганския лидер се казва още, че "бронетанковите подразделения на Народната милиция усъвършенстват бойната си мощ и могат да преодолеят всякакви прегради по земя и по вода. А ако се наложи, могат да покорят и въздушното пространство".

През последната седмица дайджестът засича и други прелюбопитни творения на прокремълската пропаганда. Например шоуто по телевизионния канал "Русия 1" посвещава доста време на "информацията" как САЩ "строи секретни биологични лаборатории в Грузия, Азербайджан, Казахстан и Украйна, с цел да нападне Русия".

На 11 и 12 септември сътрудници на дайджеста засичат как руският тв ефир е "превзет" от коментари по повод годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Според предавания по "Русия -1", НТВ и Първи канал, излъчени по различно време, за атаките срещу Световния търговски център лидерът на Ал-Кайда Осама Бин Ладен никога не е заявявал отговорност. Това, разбира се, не е вярно, тъй като терористичната групировка не само поема отговорност за атаката, но и през 2004 г. е излъчено специално обръщение от самия Бин Ладен по темата. САЩ сами са организирали атентата, заедно със специалните служби на Саудитска Арабия и Израел, твърдят говорителите в други две тв предавания. Според дайджестът това е класически пример за "теория на конспирацията", за която няма никакви доказателства и е често срещан похват в пропагандата на  прокремълските кръгове.

През последната седмица има и забавни примери за фалшиви новини. Например фейсбук група в Швеция, кръстена "Да изобличим русофобията", е публикувала колаж, според който в популярно шведско тв шоу от типа "Стани богат" е бил зададен въпросът "Кой представлява заплаха от агресия?" А отговорите били: а) руснаците, б) Русия, в) Путин, г) русофилите. Ден по-късно от телевизионния канал, обвинен в русофобия, официално обявяват информацията за лъжа. 

В руските медии са се появили и публикации в седмицата преди изборите за руски парламент, че "неонацистки групи" и Партията на народната свобода в Русия подготвят революция в Русия, която трябва да започне в деня след вота, разкриват още сътрудниците на дайджеста. Покрай изборите, спечелени от "Единна Русия" на Власимир Путин, в анализа на доброволците се поява и новоизбраният депутат Пьотр Толстой, станал известен у нас и вече заплашен от външния министър Даниел Митов, че може да получи забрана да влиза в България. 

 
Толстой, заедно с друг нов депутат на Путин - Виталий Милонов, са описани в седмичния дайджест като новите "пропагандисти", попаднали в Руската Дума. Толстой е водещ в едно от най-често споменаваните от анализаторите на пропагандата предавания по Първи канал на руската телевизия. Според дайджеста в предаването си той най-често кани по един "дисидент" в студиото, най-често чужденец, като целта е той да бъде прекъсван и охулен от аудиторията с цел да се легитимира нетолерантността към критиците на Кремъл. 
 
Минолов, който засега не е влизал в родното полезрение, също нов депутат, е авторът на местния закон в Санкт Петербург за "забрана на хомосексуалната пропаганда". Той е бил и един от активистите за отмяна на концерт на Мадона в Русия. Участвал е в атаки над гей-клубове в старата руска столица, обвиняван е и заради антисемитски изказвания, припомнят анализаторите.