Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мехрибан Алиева - първата дама на Азербайджан, лично присъства днес на откриването на възстановената крепост "Трапезица" във Велико Търново.

Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

Г-жа Алиева е президент на фондация "Гейдар Алиев". Тя носи името на нейния свекър - покойния бивш съветски партиен функционер, спряган навремето дори за лидер на СССР, и първи президент на Азербайджан. Фондацията е дарила 2,5 милиона лева за "Трапезица". Парите са свързани с археологически проучвания и дейности, свързани с възстановяването на крепостта.

От 2014 г. досега за обновяването на "Трапезица" са дарени 6,7 милиона лева. До този момент са реставрирани близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригиналните стенописи от XIII-XIV век. Направена е близо километър централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула и църквите. В подножието на "Трапезица" е изцяло ремонтирана улицата, която води до долната станция на фуникуляра. Създаден е и паркинг.

"И преди нашето правителство на всички нива и много след нас, между българите и азерите ще има дружба. Радвам се и че мюсюлманска страна като Азербайджан финансира чрез големи свои фондации обекти, които включват възстановяването на православни църкви. Ние в България също сме възстановявали джамии, за да допринесем за гарантирането на ценности като мира и разбирателството", пише Борисов в профила си.

 

Коментари

 's picture

Svelini

Името

Човекът, чието име носи фондацията е Гейдар Алиев, а не Гайдар. Справка Уикипедия.Гайдари там няма.

Поучително

Гледам репортажа по ТВ "Европа" - ето тема за размисъл: "Азербайджанският президент Алиев изпрати съпругата и дъщеря си да възстановяват църкви като тези във Велико Търново, които са били разрушавани. Каква щеше да бъде реакцията ни, ако българската Първа дама отидеше да възстановява мюсюлмански храмове в някоя чужда страна? Считам, че ние трябва да кажем не само „Благодаря!“ за помощта от Фондация „Гейдар Алиев“ по възстановяването на крепостта „Трапезица“, а и да се поучим, че толерантността не е само думи и не е само европейски израз." *** Разбрафте ли, радикални комунистчета фанатизирани?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.