Синовете на звездите на "Барселона" Лео Меси, Луис Суарес и Жерар Пике - на по три години, вече са част от клуба на своите бащи.

Тиаго Меси, Бенхамин Суарес и Милан Пике вече прохождат във футбола в FCB Escola и вече вземат първите си уроци във футбола. И не само. Каталунският гранд предлага възможност за нещо като предучилищно обучение за децата на всички свои служители. Тримата асове са се възползвали от възможността. Заниманията са два пъти седмично и освен спорт, включват игри и т.н. дейности за малчуганите.

На пръв поглед изглежда най-логично потомците на звездите на "Лос кулес" да вървят по стъпките на бащите си. Те обаче биха могли да изберат частни детски градини или дори персонални учители, треньори и аниматори. По-далеч от хорските очи и обективите и камерите на жълтите медии. Причината да изберат FCB Escola е, че самите Меси, Пике и другите кадри на академията на "Барселона" са минали по този път, макар и не от толкова малки.

Академията на "блаугранас" включва футболно училище и школа и предлага цялостно обучение от 6 до 18 г. Там се държи на уроците, не само на играта, а също така се възпитават ценности, които често виждаме на терена. 

"Работата във FCB Escola е базирана на методологията на Барса, която включва креативен и атакуващ футболен стил и възпитание на ценности като уважение, старание, амбиция, отборна работа и скромност", гласи част от визитката на футболното школо.

Меси и половинката му Антонела показват синовете си Тиаго и Матео (1 г.) понякога на "Камп Ноу" - най-често при празнуване на купи. Жерар Пике и Шакира също имат двама сина, а Суарес - момче и момиче.

Академията на "Барселона" има славата на най-добрата в света.