Огромен успех пожъна четвъртото издание на кампанията „Стара хартия за нова книга“ - празникът за деца и възрастни, посветен на любовта към четенето и природата. Тази година събитията под надслов "Почисти и прочети" се проведоха в София, Хасково, Варна и Русе и резултатите от акцията са впечатляващи. 

В четирите празника от националната кампания "Стара хартия за нова книга" за 2016 г. се включиха близо 8 000 деца. Заедно с родителите си те събраха 40 тона стара хартия за рециклиране, а в замяна имаше подаръци - срещу 5 кг предадена хартия всяко дете получи нова детска книжка по избор, както и изненади от организаторите на акцията - „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ и техните парньори. Благодарение на акцията малчуганите, включили се в кампанията тази година, спасиха общо 520 дървета от изсичане. И научиха защо е важно да събираме отпадъците си разделно и как да пазим природата. 

Над 10 000 нови детски книжки намериха новите си любознателни собственици, които научиха и много за разделното събиране на отпадъци и защо е важно да пазим природата.

В Хасково събитието се проведе на 10 септември в рамките на седмицата на празниците за деня на града. Близо хиляда деца събраха 4,7 тона хартия за рециклиране, спасиха 61 дървета и получиха над 1000 книги като подарък от инициативата.

В София „Стара хартия за нова книга“ се проведе за четвърти път под патронажа на кметицата Йорданка Фандъкова и беше част от Културния календар на столицата. Празникът бе на 11 септември пред Книжен център „Гринуич“ и отчете 16,2 т стара хартия, събрани от 3150 деца, които с помощта на своите родители спасиха 210 дървета и получиха в замяна над 3500 нови книги.

За първи път тази година кампанията под надслов "Почисти и прочети" посети и Варна. Акцията се проведе на 17 септември на входа на Морската градина в рамките на фестивала „Funcity+“, част от програмата на Варна като Европейска младежка столица през 2017 г. Над 2500 книги намериха своите любознателни читатели в първото издание на кампанията в морската ни столица. Повече от 1300 деца събраха 7 тона хартия и спасиха 91 дървета.

Последното събитие от кампанията „Стара хартия за нова книга“ за 2016 г. беше в Русе на 18 септември. Това е втората спирка на детския празник в крайдунавския град и отчете двойно по-добри резултати от предходната година, което постави русенци сред най-активните и любознателни участници. 2500 деца в Русе предадоха 12 тона стара хартия и получиха в замяна над 3000 нови книги. Благодарение на предадената хартия за рециклиране участниците спасиха от изсичане 156 дървета.

Децата от София, Хасково, Варна и Русе събраха 40 тона стара хартия за рециклиране и спасиха 520 дървета от изсичане. 

Всички мероприятия са организирани от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ и се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки.

Организаторите на кампанията се погрижиха всяка акция да протече като празник за децата и те да получат знания за книгите и опазването на природата, но и добро настроение и забавления. В програмата на четирите събития бяха включени екотеатърът „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всички деца получаваха комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. Проведоха се забавни викторини на литературна и екотематика с подаръци и приятни изненади за децата и техните родители, с много музика, танци, игри и предизвикателства. За настроението на всички присъстващи в четирите града от кампанията се грижиха местни детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави.

Лице на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година беше Добрият великан – героят от дългоочаквания филм на Стивън Спилбърг по книгата на Роалд Дал „ГДВ“. Децата, участвали в събитията и отговорили правилно на въпросите във викторината, свързани с Роалд Дал и книгата му „ГДВ“, имаха възможност да получат много награди от партньорите на инициативата. В София малчуганите, познали верните отговори, получиха за награда покана за галапремиерата на филма „Добрият великан“, която се състоя на 13 септември в чест на 100-годишнината от рождението на британския автор.

Средствата от събраната стара хартия от децата на Хасково, София и Русе са предназначени за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД. А малките еколози на Варна, участвали в "Стара хартия за нова книга" осигуриха 100 книги за библиотеката на „Социалната чайна“ на града.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета.

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“, „Забавното четене“ и BS Films – разпространителите на филма „Добрият великан“.

Медийни партньори са NOVA TV, clubz.bg, ploshtadslaveikov.com, dnes.bg, az-deteto.bg, azcheta.com.