Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Седем въпроса към премиера Бойко Борисов, свързани с покупка на имоти от граждани на страни извън ЕС, дали институциите следят процесите по осъщестяването на такива сделки и проверява ли се произходът на парите, са задали депутатите Петър Славов (Граждански съвет на РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ). Поводът - изказването на депутата от партията на Владимир Путин "Единна Русия" - Пьотр Толстой, че руснаците вече са изкупили половината ни Черноморие, ще купят и останалата част от страната. Конкретно по отношение на лицето Толстой въпросът към Борисов гласи:

Не смятате ли, че скандалното изказване на Пьотр Толстой обижда всички български граждани, като уронва националното ни достойнство и засяга държавния ни суверенитет и не е ли редно да му бъде забранено да посещава Република България?

Останалите 6 въпроса обаче не са свързани пряко с депутата от Руската Дума. А с политиката на правителството и службите. Един от въпросите е свързан с промените в Закона за чужденците, внесени от Министерския съвет и приети на първо четене от парламента през юни. В проекта се предлага чужденец от страна извън ЕС да има право да поиска постоянно пребиваване у нас срещу инвестиция в размер на 100 000 лв. В действащия закон минимумът на инвестицията е точно 6 пъти по-висок - 600 000 лв. Славов и Андреев питат по този повод:

Правено ли е разследване кое е лицето, предложило на Министерския съвет промяната в чл. 24, т. 19 от ЗИД на Закона за чужденците, внесен в Народното събрание вх. No.602-01-23 от 28. 04. 2016 г. от МС, според която прагът на инвестицията, необходима за получаване на разрешение за продължително пребиваване в Република България, се намалява от 600 хил. лв на 100 хил. лв. и има ли данни за засечени връзки на това лице с дипломат на държава, която не е член на ЕС?

Още по време на дебатите по закона на първо четене бе обърнато внимание на тази разпоредба. Любопитното е, че срещу намаляването на сумата за инвестиция тогава най-остро реагират депутатите от БСП Атанас Мерджанов и Красимир Янков, показва стенограмата от заседанието на парламента. Тогава зам.-министъра в МВР Красимир Ципов, който представлява вносителите, заявява, че предложението е било обсъдено и предложено от междуведомствена група с представители на всички партии и служби. Той съобщава още, че за три години при праг 600 000 лв. инвестиция само двама чужденци са получили право да стоят в България в продължение на година. 

Петър Славов и Методи Андреев питат Бойко Борисов още:

Обсъждани ли са в Съвета по сигурност към Министерски съвет данни за броя на закупените по българското Черноморие ваканционни и жилищни имоти, от граждани на държави, които не са членове на ЕС, включително и чрез регистрирани в България юридически лица?

Как се съотнася процентно броят на имотите, купени от чужденци извън ЕС към тези, собственост на българи или граждани/дружества от страни от ЕС в съответното населено място?

Каква част от лицата, придобили имоти, са кандидатствали и придобили разрешение за продължително/постоянно пребиваване в България и/или българско гражданство?

Проверяван ли е произходът на средствата за придобиване на имотите по т. 1, особено когато е било заплащано в брой, както и наличието на регламентиран доход на лицата-купувачи?“

Депутатите се интересуват и ако досега Съветът за сигурност, който е на подчинение на министър-председателя, не се е занимавал с темата, то дали това ще стане и ще бъдат ли поискани доклади от специалните служби. 

Коментари

Тримата глупаци

Двамата "реформатори" и Мето Андреев, дето го взеха в ГЕРБ, че беше най-малко глупав от "автентичните"... Да беше жуф Доньо Донев, ехее...
 's picture

Captain America

Avatarke,

Тези трима депутати са може би най-смисленото нещо в този парламент. Ти по-специално с какво не си съгласна: с въпросите или с това, че някой се осмелява да пита вожда на племето :)))
 's picture

smarf

Браво на тримата депутати

Ако имаше служби за сигурност такива като аватар щяха да ги пънат по наровете на Бобовдолския затвор за предателство и служба на имперска държава.
 's picture

Charley

Човекът е презает със

Човекът е презает със строенето на магистрали а те взели да го занимават с прости руски дипломати и корупцията по морето!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.