Точно 40% от действащите към края на 2012 г. соларни мощности - 400 мегавата от общо 1000, ще бъдат ограничени, пише в. "Преса", като се позовава на документа "Енергийна стратегия на Република България2014 - 2030 г.", с който разполага. Официално такъв документ не е огласяван, но още миналото лято икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев съобщи, че се готви нова енергйна стратегия. Не е ясно как ще стане "ограничаването" на соларите.

Държавата ще остане мажоритарен собственик на основните фирми в сектора като Български енергиен холдинг и дъщерните му НЕК, АЕЦ Козлодуй, Булгартрансгаз и други, но в подходящ момент трябва да продаде до 49% от акциите им чрез фондовата борса за да осигури средства за заздравяване на системата и за мащабни проекти, предвижда документът.

Според стратегията съществуващите електроцентрали ще гарантират електроснабдяването в страната поне до 2030 г. Нова ядрена мощност ще се строи само ако работи за износ с поне 15-годишни гарантирани договори и експортира минимум 70% от произведения ток.

Стратегията предвижда сериозно настъпление на парното и газта. През 2030 г. всяко четвърто домакинство трябва да е топлоснабдено, а гоз у дома да имат 30% от хората.