Тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция се превръща е един от най-непредсказуемите турнири от Големия шлем през последните няколко сезона. Фаворитите напускат надпреварата един след друг, а в женската схема ситуацията е направо куриозна - за първи път в историята на т.нар. Оупън ера поставените в топ 3 състезателки не успяват да достигнат до 4-и кръг!

 

През днешния ден традицията на изненадите бе продължена. Поредният тенисист,  който напусна надпреварата по-рано от очакваното е рекордьорът по брой титли от Големия Шлем Роджър Федерер. 32-годишният швейцарец бе надигран с 3-2 сета (6-7(6) 7-6(3) 6-2 4-6 6-3) от Ернест Гулбис (Латвия) и за пръв път от 2004 г. не успя да се класира за четвъртфиналите на "Ролан Гарос".

 

"Това е най-голямата победа в кариерата ми досега. Благодаря на публиката за подкрепата. Знам колко обичате Роджър. Представям се много добре във Франция, спечелих титли в Ница и в Марсилия. Надявам се в Париж да е следващата ми.",  сподели веднага след победата щастливият латвиец.

За радост на западните ни съседи световният номер 2 Новак Джокович не допусна изненада на осминафиналите. Сърбинът попари надеждите на домакините, след като буквално разгроми любимеца им Жо-Вилфред Цонга с 3-0 сета (6-1 6-4 6-1). Двубоят продължи едва час и 29 минути  и се превърна в истински рецитал за Ноле.

Напред продължава и олимпийският шампион Анди Мъри. Швейцарецът трябваше доста да се поизпоти, за да си заслужи мястото на осминафиналите. Двубоят между Мъри и Филип Колшрайбер (Германия) се игра в рамките на два дни, тъй като започна в петък, беше прекратен заради настъпилата тъмнина и довършен в събота. В крайна сметка след 3-2 сета (:6, 6:3, 6:3, 4:6, 12:10) и общо 247 минути на корта, Мъри вдигна победоносно ръце. 

Място на четвъртфиналите намери и младокът от Канада Милош Раонич, след победа над Марсел Гранойерс (Испания) с 3-0 сета (6-3 6-3 6-3).